Pages

Mar 27, 2015

Pengalaman Mengandung Kedua

Serius lain betul yang ini dengan yang Adam dulu.

Ok mana nak start cerita ye?

Hmm..
Masa adam dulu, memang aku kena juga GDM, iaitu diabetes semasa hamil tu.


 Dalam sebulan lepas, aku mula syak badan aku rasa lain macam.
Aku agak, aku pregnant kot?
Aku cakap dengan zaimi, badan aku rasa lain macam.
Lain macam tu susah jugak aku nak ungkap dengan kata-kata, tapi once dah rasa, maybe korang semua akan automatik tau badan korang rasa tak macam biasa.

Beli urine pregnancy test strip tu, ada garis samar.
Masa tu happy nya rasa!!
Ye la, sebab aku ni irregular. Jadi, susah aku nak agak bila waktu subur aku sebenarnya.
Jadi bila tengok ada dua line, perasaan gembira tu bukan main..hehe


Cuma, sebab irregular tu, aku macam susah nak agak, kandungan aku dah besar mana.
Sebabnya aku last period bila pun aku tak ingat..huhuk


Masa aku decide nak bukak buku pink tu, doktor scan, nampak kantung kecik je.
Bila dia ukur, siap tak keluar tarikh edd lagi..haha.. sebab memang kecik sangat2 lagi.


Tapi seperti yang aku jangka, pregnancy kali ni harus ada GDM jugak.
Lepas minum air gula, memang result tinggi melampau.
Lagi tinggi dari result masa adam dulu agaknya.
Terus kena refer ke hospital.
Kena check dengan doktor pakar.




Dan dipendekkan cerita, kali ni aku kena injek 4 kali sehari insulin.
T_T

Masa adam dulu sekali je.

Dan doktor dah buat test, rupanya dia kata gula aku memang dah tinggi..bukan sebab mengandung je.. kiranya aku dah ada slightly diabetes.. masa dengar tu sedih pulak.. ye la, mengenang diri dah tak sihat.

Doktor kata, lepas bersalin aku kena follow up, kalau gula still tak cantik, aku kena start ambil ubat.
Dan dia kata lagi, faktor dia adalah berat badan..sobs..
Tu la, makan selalu tak ingat dunia.
Lepas ni, kena ada program diet dan sebagainya..

Takpelah, mungkin dah habis dah masa aku makan sedap2 selalu..
Lepas ni kena  berpantang la gamaknya..

Oh by the way, semalam scan, EDD aku katanya 30 Oktober 2015..
Sama pulak dengan birthday abah aku..hehe
Tapi, dah kata GDM kan, haruslah kena induced nanti tu..
Mesti kena bersalin awal dari EDD.. dahlah adik aku nak kahwin masa tu..
Macam manalah..

>.<

Belanja gambar adam sikit..hehe



Mar 3, 2015

Cuak

OK, sejarah mungkin berulang.
Dah ada ura-ura yang akan dimasukkan ke wad.

GDM oh GDM..

Semoga senang la semua urusan.

T_T



Ok tu gambar lama..hee

p/s: entry serabut jiwa. macam mana nak tidur tanpa adam ni? Allah :(

Mar 2, 2015

Bacaan gula dalam darah yang normal bagi ibu mengandung

Bukan main panjang tajuk..haha..

Ada sesetengah ibu mengandung ni, bila dah buat prosedur yang minum air gula tu, bacaan memang tak cantik, sebabnya ada kebarangkalian ibu itu kena GDM (Gestational diabetes mellitus). Maksudnya, kencing manis sewaktu mengandung sahaja.

 


Jadi, kalau bacaan para ibu dikatakan tak cantik, kena repeat ke apa ke, baiklah dengar nasihat nurse tu.
Untuk kebaikan ibu dan anak juga sebenarnya.
Sebab bayi ada risiko gugur kalau kandungan gula terlalu tinggi.

Jadi apakah bacaan yang normal tu?

Pagi dari 10pm hingga sebelum sarapan : bawah 5

Lepas sarapan, lepas lunch, lepas dinner: bawah 7

Itu normal.
Kalau macam aku, pagi dah 8.9, lepas minum air gula 15.6, lepas lunch 9.6..
Nampak tak ketidaknormalan di situ 

T____T


Semoga urusan dipermudah..
Amin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...