Pages

Jul 17, 2014

Tips Rawat Puting Luka Akibat Susukan Anak (Nipple Melecet)


Saja go thru internet harini, baca sana baca sini..
Terasa nak share tips macam mana nak hadap puting luka sebab susukan anak kecik.
Kalau bahasa biasanya, orang akan mengadu tetek luka.

Ramai sebenarnya yang mengalami masalah ni, especially bila baby kita dah tumbuh gigi.
Dia akan saja je main-main kulum puting emak dia, sambil gigit gigit.
Dia buatnya puting emak dia macam teether.
Malah lagi best kot?
Lembut, lepas tu susu pun ada, kenyang.

Sabar je lah wahai ibu-ibu sekalian..memang macam tu prosesnya.
Tapi, nak hadap pedih kat nipple tu bukan calang-calang jugak kan?


Berdasarkan pembacaan aku kat beberapa blog tadi, rumusannya lebih kurang macam kat blog ~dalamdiri~ ni.

Jadi, aku post semula kat sini:

1)Sapu nipple dengan susu badan. Dedahkan pada udara. Lakukan sekerap mungkin.

2)Atau sapu minyak gamat

3)Beli nipple cream kat farmasi, brand cocoa butter.

4)Bepanthen ointment..  sebelum BF baby ,bersihkan nipple dulu.

5)Guna `PURELAN 100` Medela. Boleh beli di Smart Baby., Banyak farmasi takde, 1 hari nipple dah ok, safe for baby.

6)Ikut petua arwah opah... Letak madu di keliling nipple... Sapu..dan biarkan..sampai ank bf. Sapu dulu baru bf anak...insyallah ok

7)Jangan lupa makan vitamin yang dibekalkan doktor, untuk menggalakkan penyembuhan luka.



Yang Bepanthen Ointment tu, kawan aku pun ada suggest. Dia memang actually nappy cream, tapi memang berkesan katanya. Sakit kurang dalam masa singkat.

Dia kata seeloknya, sapu ointment tu sebelum pakai bra. Macam nak pergi kerja ke kan, ha sapulah.
Sebelum pump, atau sebelum breast feed anak, bersihkan dulu..


Semoga tetek nipple/ puting *lagi sopan katanya* ibu-ibu sekalian pulih.

:D


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...