Pages

Jul 8, 2014

Adam demam menjelang masuk umur 1 tahun 3 bulan

Hmm..
Semalam tak pasal-pasal je budak adam ni badan dedar..
Actually hidung dah berair dari hari jumaat, lepas balik bazaar ramadhan.

Menyesal pun ada bawak adam pergi bazaar tu.
Selalu aku dengan zaimi beli dulu baru ambil adam, tapi jumaat tu rasa nak try pergi yang senawang punya, so ambil la adam dulu..

Balik tu hidung berair..
Haih..

Balik semenyih weekend tu ok lagi, setakat hidung je la berair..
Bagi ubat sikit, dengan letak kunyit kat hidung dia nak bagi kurang hingus..

Dah kuning hidung..

Lepas tu sehari dua ni dia asyik menangis..
Bila menangis mulalah berair balik hidung tu..
Mana tak menangis, banyak gusi dah mengeras, gigi nak keluar..
Gigi depan dah keluar suku, yang atas, sebelah yang gigi kapak dua batang tu..
Gigi bawah pun sama..

Geraham pun dia asyik garu je..

Memang merengek je..
Kesian..
Aku bagi lah jugak gripe water tu..

Lepas tu pagi semalam cek suhu dia dah 37.1..
So aku pun EL dan bawak dia pergi Klinik Pakar Kanak-Kanak yang dekat Taipan Senawang tu..
Klinik tu ok, setakat ni adam memang nampak serasi dengan ubat-ubat dia..
Dr Liu tu pun ok je, cuma suara je perlahan sikit..hihi

Zaimi tak cuti, aku pun rasa adam dah besar, boleh kot pergi berdua je..
Alhamdulillah dia behave, cuma agak payah tang nak keluar masuk kereta lah kan.. sebab aku tak biasa lagi keluar berdua dengan adam..

Adam yang behave dalam klinik..
Lepas jumpa doktor, saja lah menyinggah ke Giant, nak beli barang sikit..
Macam biasa aku memang suka letak adam dalam trolley, suruh dia berdiri, sebab dia tak nak duduk kat tempat duduk budak yang ada kat trolley tu.. *eh pening giler ayat*

Lepas tu keluar lah lagu apa tah, adam pun naik sheikh goyang-goyang kepala..
Punyalah syok kot lagu tu bagi dia..
Tak sedar diri tengah demam, hayun punya hayun sekali tangan pun nak angkat joget jugak..
Gedebam!

Tak pasal2 tergolek dalam trolley..
Serius perasaan campur baur..
Kelakar pun ada, sedih of course lah kan sebab tengok adam nangis.. dan malu pun ada macam bebal benor tak reti jaga anak kan..huuuu

Beli apa yang patut, belikan mainan baru kat adam satu..
Kami pun gerak balik..
Sampai rumah sementara suap dia makan, dia main lah mainan baru dia tu ikut imaginasi dia sendiri..haha



Ubat Klinik Dr Liu ni sedap rasa dia..
So takda masalah adam nak makan..
Lepas makan ubat, tak nak gak duk rehat ke apa, stil duk berjalan lagi ke hulu ke hilir..
Last sekali dah pening.. kaki pun dah lembik, jatuh lagi..
Melalak lagi..
Baru nak peluk emak dia..
Gosok-gosok mata..

Kasi susu, masuk buai, tak sampai berapa kali enjut terus lelap..
So aku pun angkat letak atas toto..
Boleh tidur berjemaah dengan aku.. :P


Petang tu ayah balik, pergi beli juadah..
Takde dah la aku dengan zaimi nak bawak adam ke bazaar dah.. serik kot


Syukur adam tak demam melepek tu..
Still boleh jalan-jalan kejar kucing lagi tu..


:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...