Pages

Jun 4, 2014

Rabu Resepi | Rendang Udang

Korang suka makan seafood tak?
Me luv it much much!!

Entahlah, aku memang suka especially udang dengan sotong, sedap!

So, harini, aku nak share 1 lagi resepi dalam buku resepi emak aku tu, iaitu rendang udang!
Dan seperti biasa, gambar ambil dari blog orang.. kikik


Bahan-bahannya:

300g udang bersaiz sedang
3 sudu makan cili giling / boh
Sedikit asam jawa
2 ulas bawang putih (dititik)
2 biji bawang besar (dimayang)
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh gula pasir
Minyak masak secukupnya
Sedikit kicap
1/2 cawan air kosong

Cara-caranya:

Siang udang, bersihkan dan tos.
Gaulkan udang yang bersih bersama sebuk kunyit, garam dan gula, dan perap selama 15 minit.
Panaskan minyak, dan tumis bawang putih, dan masukkan udang.
Kacau sehingga udang kelihatan masak, dan angkat udang keluar dari kuali dahulu.
Dalam kuali yang sama, tumiskan pula bawang besar.
Masukkan cili giling / boh, dan kacau sehingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa ikut rasa.
Biar mendidih sehingga naik bau, masukkan sedikit kicap dan air kosong.
Gaul semua bersama udang, dan angkat.



Sementara taip ni pun perut dah bunyi kriuk kriuk..
Arghhh..

mak.. nak makan.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...