Pages

Jun 26, 2013

Telefon Bimbit Samsung Galaxy Baru Untuk Dimiliki Segera

Rasa bosan dengan telefon bimbit pintar anda?
Rasa nak beli henfon baru?

Ok, andaikan ini telefon pintar anda, Samsung Galaxy S Advance.

 Anda dah bosan pulak rasanya dengan telefon ni.

Caranya nak telefon baru?

Pergi kedai Aksesori telefon, beli covercase baru untuk henfon anda tu.

Lepas tu, tukar semua ringtone.
Tukar screen saver.
Tukar susunan button.

Nah, henfon yang konon-konon baru.

#lame
#hambar

Uwaaa..
Pathetic kan?

Itulah yang aku buat bila rancangan nak beli henfon baru terpaksa ditangguhkan..
Kena bayar duit rumah pulak..

Hmm...


Jun 24, 2013

Ketiak Adam

Sambungan entry ketiak Maya Karin tadi.
Kah kah kah...
Terimalah.
Anak emak jangan marah ye.
Anak emak comel kan?
:))

Jun 23, 2013

Ketiak Artis Malaysia | Maya Karin Ketiak Hitam

Seriously, tak tau lah dari Malaysia ke dari mana, tapi ada juga jari jemari yang search ketiak kat Google?

Dan yang paling tak boleh blah, ada yang cari ketiak Maya Karin. Betul.


Untuk apakah? Adakah ada penyakit yang obses kepada ketiak? Apa nama penyakit obses ketiak tu ye? Eh aku bukan ada-adakan cerita lah, tadi aku check statcounter blog aku, dan ada keyword ni..haha


Apakah T__T

Memang betul ke ketiak si Maya Karin tu hitam? hahah..
Adoi la macam-macam..
Kalau ada orang yang buat Blog atau laman web Koleksi Gambar Ketiak Artis Malaysia mesti trafik dia tinggi kot..hehe..

apa yang bestnya tengok ketiak? o_O

Jadi, dari korang duk search ketiak ketiak ni, marilah kita baca 1 artikel berkaitan ketiak dari Karangkraf ni, berguna jugak kot :

Kenal pasti punca ketiak ‘berkarat’
  • Deodoran yang tidak sesuai serta penggunaan tidak tepat antara punca berlakunya masalah ketiak hitam dan tona kulit tidak sekata. Bagi yang mempunyai kulit sensitif, kandungan di dalam deodoran boleh menyebabkan masalah kulit seperti merengsa dan sebagainya. Sisa deodoran yang tidak dibersihkan dan bercampur dengan peluh dikhuatiri mengundang bakteria dan menyebabkan ketika menjadi hitam.
  • Ia juga disebabkan oleh perubahan hormon dan genetik contohnya ketika hamil.
  • Kaedah bercukur yang tidak betul akan menyebabkan kulit terluka dan meninggalkan parut. Penggunaan alat pencukur yang tidak bersih dikatakan juga faktor yang menggalakkan pembiakan bakteria dan ketiak menjadi gelap.
  • Selain itu, pakaian yang ketat terutama di bahagian lengan dikenal pasti antara penyebab ketiak menjadi gelap. Pergeseran antara ketiak dan baju membuatkan bahagian ini tidak selesa.

Cara mengatasi Ketiak Hitam / Berkarat

1.      Mandi dengan sempurna dan gunakan sabun khas bagi membantu menghilangkan kesan gelap. Dapatkan nasihat doktor sebelum membeli sebarang produk termasuk sabun.

2.      Kenakan pakaian yang longgar dan menyerap peluh. Ia memberi ruang pengudaraan kepada tubuh.

3.      Gunakan bedak anti bakteria di bahagian bawah lengan selepas mandi. Bedak ini dikatakan dapat mengurangkan peluh.

4.      Disarankan melakukan rawatan wax berbanding mencukur kerana ia lebih selamat dan tidak membuatkan kulit di bahagian ketiak gelap.

5.      Jika masih memilih kaedah bercukur, pastikan alat cukur bersih dan pisau cukur tidak berkarat.

6.      Sental tubuh dengan skrub khas bagi menanggalkan sel mati dan menghilangkan daki serta parut.

7.      Elakkan menyembur minyak wangi di bawah ketiak, perbuatan ini menggalakkan pembiakan bakteria apabila peluh bercampur dengan pewangi.

8.      Pilih deodoran yang mengandungi unsur mineral seperti kristal, ia sesuai untuk golongan berkulit sensitif.


Petua tradisional Merawat Ketiak Hitam / Berkarat

Limau + kapur sirih

Perah sebiji limau nipis dan campurkan dengan sedikit kapur sirih. Sapukan di bawah ketiak dan biarkan selama 15 minit sebelum dicuci dengan air bersih. Lakukan tiga kali seminggu.

Buah betik

Parut buah betik yang hampir masak sehingga halus. Letakkan ramuan ini di ketiak selepas anda mandi dan biarkan selama beberapa minit. Bilas dengan air, lakukan secara kerap, anda pasti berpuas hati dengan hasilnya.

Sirih + beras

Kisar segenggam beras sehingga halus. Kemudian tumbuk beberapa helai daun sirih sehingga lumat. Campurkan kedua-dua bahan tadi dan kacau sehingga sebati. Sebelum mandi, lumurkan dahulu campuran sirih dan beras tadi ke seluruh tubuh badan terutama di bahagian ketiak dan celah paha. Kemudian gosok-gosokkan ia dengan perlahan sehingga semua bahan yang telah dilumur tanggal dari badan. Petua ini bukan sahaja menjadikan kulit badan anda halus, malahan ia juga akan membantu menanggalkan daki dan kesan hitam.


Boleh?

Berguna tak info Kak Ton untuk pencarian ketiak?
Hahahaha...

Dari duk carik ketiak si Maya Karin tu, baik teropong dulu ketiak masing-masing dulu..
Sental-sental dulu mana yang patut..kikiki..

Nak ketiak Aaron Aziz pulak?

p/s: Ketiak anak aku wangi je..nyum nyum..


Jun 20, 2013

Gugu Gaga Adam Zuhairi | Perkembangan Anak Umur 2 Bulan Lebih

75 hari sudah usia anak lelaki aku ni.. Alhamdulillah.
Aku pun dah balik Senawang sementara nak tunggu masuk kerja balik 1 Julai ni..
Serius rasa mendal je memikir nak masuk kerja haha..

Nampaknya kena reset minda balik ni, kena mintak tolong dengan Ustazah Muhaya ni..hik hik..

Erm setakat hari ni, perkembangan Adam kira ok la, right on the track kot.
Haritu masa bawak dia pergi Klinik Kesihatan Semenyih untuk injection 2 bulan tu, panjang dia dah 58cm, berat dia dah 4.95kg. heee.. Dahlah masa kena bolengkan dia untuk timbang tu, elok je nak pakaikan baju balik, selamba je dia kencing kat cot tu. Aduss.. Anak lelaki lah katakan.. Bila kencing tu, pancut terus..haha :P

Adam pun dah boleh membalas senyuman, dan dah boleh pandang kita bila kita panggil dia. Dan dah pandai bersuara.. agugu.. gher gher.. hey hey.. wuu.. gmm.. erk.. macam-macam.. serius seronok bila dia dah pandai di agah :D

Adam pun memang dah pandai minum susu guna botol, agaknya dia memang dari kecik dah minum susu formula, bukan susu ibu semata-mata.. Sebab susu aku kurang.. Puting pulak memang aku ajar kat dia, sebab nak bagi dia senang tidur.. Sebab setakat ni aku tak ajar dia buaian lagi, nak bagi lena bagi je dia nyonyot.. Nanti bila dia dah tidur, dia sendiri yang akan luahkan puting tu.. Mula-mula aku beli puting Pureen biasa tu je, tapi ada kawan suggest supaya beli orthodontic pacifier, sebab puting yang orthodontic tu bentuk dia macam puting ibu masa anak nyonyot, jadi dia kira macam elok lah, tak akan ganggu proses budak tu bercakap nanti..

AKu beli yang jenama NUK dekat Manjaku Taipan Senawang tu.. Dah penat gugu gugu gege gege, dah ngantuk, sumbat je 'candu' dia tu, lalok lah lepas tu.. :D




Tangan dia pulak dah pandai nak belajar genggam-genggam.. Semalam dia bangun dari tidur, lepas tu lapar sangat gamaknya, masa zaimi nak susukan dia, dia pegang sendiri botol dia..haha.. funny!


hmmm...

Sedih pulak bila fikir nak kena tinggalkan dia dekat pengasuh bila dah start kerja nanti..hmm..
Harapnya semua akan OK.. Niat kat hati nak suruh mak aku yang jaga.. Tapi rumah mak jauh pulak dari tempat kerja, kalau on the way ke tempat kerja tu senanglah.. Ini? Hmm..

Nak suruh emak yang duduk kat rumah aku ni, payah pulak. Banyak benda nak dipertimbangkan. Lagi pun, aku tak nak susahkan mak.. Dia pun mesti tak selesa duduk sini, rumah sewa aku ni kecik sangat. Bila ada 5 orang kat ruang tamu, orang yang ke-6 mesti dah tersiput-siput tak tau nak selit celah mana nak duduk..huhu..

Tak apalah.. Aku berdoa supaya pengasuh tu tak sia-siakan anak aku.. Harapnya dia dapat lah jaga anak aku dengan ikhlas, dan tak biarkan Adam menangis lama-lama.. :(

Huwaaarhh tension!

Bertawakal je lah -_-"

p/s: Sejak tadi aku tengok TV ni, asiklah keluar iklan Astro First Bikers Kental ni. "Saiya Sukaporn" Nasib baik dah beli haritu..haha.. Bolehlah layan filem tu.. 3 bintang 1/2.

Jun 13, 2013

Cara hilangkan ruam di muka bayi?

Semenjak dua menjak dah masuk 2 bulan ni, sakan pulak bintik-bintik halus ruam naik kat muka anak kecil aku ni. Kesian adam. Asalnya dia suka tonyoh tangan dia yang bersarung tangan tu kat mulut, lepas tu tonyoh2 muka dia pulak. Lepas tu bintik2 halus tu menjadi-jadi.

Sebagai emak yang baru *ecewah*, aku kaget la jugak bila muka anak aku jadi macam tu.
Memangla tak teruk sangat, tapi risaulah jugak.

Tak nak muka anak aku jadi macam ni!


Mula-mula, aku hentikan penggunaan bedak muka dia. Then, aku decide maybe enough untuk adam pakai mittens. Dah 2 bulan umur lagipun. So bukak. Lepas tu, aku ingat nak letak Drapolene. Pergilah dekat Twin Baby dekat rumah aku ni nak pergi beli. Dahlah adam termuntah kat kedai tu..haha

Masa aku belek2 drapolene tu, salesgirl dia datang. Katanya drapolene ni sesuai untuk ruam kat punggung bayi. Lagipun tak organik katanya. Bahaya bla bla bla.. Dia pun promot 1 krim lagi. Baby Nappy Rashcure Cream dari pengeluar Baby Organix. Tagline dia The Power of Nature. Haha.. Soothing & Protect with Shea Butter and Prebiotics katanya.

Budak tu kata boleh sapu kat muka sebab organik, masuk mulut pun tak apa. Aku pun dengan 'cerdik'nya pergilah beli krim tu. RM29.90 jugak kau. Sebab apa? Sebab aku kekok budak tu ikut je aku dalam kedai tu. Aku serius tak suka salesgirl jenis ikut je kau nak tengok2 barang. Macam timbul 1 perasaan kurang senang giler-giler punya. Dahlah muka budak tu macam taik je masamnya.. Kalau tak nak jadi salesgirl, pergilah jadi CEO syarikat ke, lawyer ke.. duh..

Lepas tu bila dah beli, dengan 'cerdik'nya baru nak terbaca kat kotak krim tu, "Protect baby's little booty, the gentle, natural way!" Then baru aku perasaan perkataan Nappy..arghhh...

Tapi masa adam tido, try la jugak letak kot2 jadi kan..letak nipis2.. hmm.. tak jadi pun.. ruam kat muka adam tak hilang, tapi jadi kering pulak muka dia..

Lepas tu, try pulak letak bedak merah Agnesia tu. Tak jadi jugak.. Letak baby oil baru ok sikit.

Tapi, masa bawak adam pergi kliniki untuk inject 2 bulan hari selasa haritu, muka adam adalah terkena panas sikit.. adoi.. baby oil tu macam menambah kemerahan muka adam pulak..adess..

Tanya nurse kat klinik kesihatan tu, dia kata letak losyen je. Hmm.. Aku tak try pulak letak losyen, sebab takut nanti adam tersapu dengan tangan dia, pastu termasuk mulut..

Tanya dekat kawan2, ada sorang akak ni ni kata dia letak Minyak Kelapa Dara dekat muka anak dia then menjadi. Virgin Coconut Oil ni ada jual dekat kedai2 ubat katanya.. Bincang dengan zaimi, then pergi beli dekat Taipan Senawang, kedai yang ada gambar Mak Dara tu..hehe..

Beli cap Bio-Asli. Memang ada tulis dalam kertas dalam kotak tu, khasiat minyak kelapa dara ni untuk ruam. Ok, let's sapu lepas adam mandi.



Hari pertama lepas try, nampaklah bintik2 tu macam mengecil. Harini, merah-merah dah surut tapi bintik2 tu ada lagi, tapi bila sentuh dengan jari muka dia, kesan ruam tu dah tak setebal asal. yea! Alhamdulillah, nampak macam menjadi. Thank you kak Tini :)

Bila cium adam, dia bau kelapa..haha..

Kesian anak emak..

Harapnya tak lama lagi hilanglah ruam2 muka adam.. Aku cuma mampu bertawakal..cewah..

p/s: tak bestnya selsema masa jaga anak..srot srot..

Jun 12, 2013

Bedak Tate D.E.A Nora Danish Online

Mak oi.. bertimbun-timbun traffic yang masuk ke blog aku dek keyword bedak tate dea nora danish ni. Yang paling lawak sekali, ada 1 keyword tu, "bedak sejuk nora danish letak kat muka tate".

And i was like, huh?

Mula-mula aku tak tau pun apakah lah Bedak Tate Nora Danish ni??

Lepas tu aku pun google la..

ohh... produk kosmetik terbaru ke? Katanya sebagai foundation?

Inilah dia bedak Tate by D.E.A tu..

D.E.A tu adalah shortform untuk Danish Empire Association
 Jadi, kepada sesiapa yang dibawak oleh google ke blog aku ni, maaflah..
Aku tak jual bedak tu. Huhu..

Tapi, meh lah aku letak link pengedar bedak tu.
Aku tak kenal pun dia, aku jumpa kat ggogle jugak blog dia tu.

Try lah contact sendiri ye.

KLIK SINI UNTUK BELI BEDAK TATE NORA DANISH

Letak link ajelah yang aku mampu tolong korang.. daa..

Jun 10, 2013

Adam Zuhairi First Flight | Susah Tak Nak Bawa Baby Bawah 2 Bulan Naik Kapal Terbang?

Ewah tajuk, tak boleh blah..haha..

Lepas habis pantang haritu, zaimi decide nak buat terus akikah untuk Adam dekat kampung dia di Kota Bharu, Kelantan. Fikir punya fikir, kami buat keputusan untuk bawak je anak kitorang yang belum masuk umur 2 bulan ni naik flight sahajo..

Nak naik kereta jauh jugak, dengan aku yang tak ada pengalaman bawak anak naik kereta jauh-jauhnya.. Karang buatnya budak tu penat dalam kereta jenuh jugak.. perjalan paling sekejap pun 8 jam.. Oh cepatlah kerajaan buat highway pergi Kelantan please..hehe..

Jadi, beli tiket kapal terbang ke Kota Bharu yang 25 Mei, jadi 2-3 sebelum tu, aku pun ada lah tanya dekat kawan-kawan kot-kot dorang tau tips2 nak bawak anak kecik naik flight ni. Alhamdulillah.. dapat banyak feedback berguna *wink*

Mula-mula aku tertanya-tanya pasal stroller. Sebab macam kesian kat Adam dengan kat aku sendiri kalau asik dukung aje dia kan.. Tapi lepas tu ada kawan offer pinjamkan dia punya Moby Wrap *thanks kak Sue!*, sebab senang, tak payah nak angkut stroller tu nanti..

Ok set, esoknya zaimi ambik dari kak sue, bawak balik semenyih, ye la nak try lah dulu kan..

Excited kot mula-mula tengok moby wrap tu, bertambah excited bila tengok cara-cara untuk pakai moby wrap tu kat youtube.. tengok model2 dalam video tu buat ikat-ikat tu nampah sangatlah mudah dan convenience, baby dalam video tu pun senyap dan redha je diselit-selit dalam moby wrap tu.. Maka, dengan semangat yang menggunung di dada, aku pun try..

Mula2 letak kain moby wrap tu kat perut, dan ikut step2 seterusnya.. Lepas tu, angkat la budak tecit tu nak masukkan dalam wrap tu.. masuk bontot dulu, dada bertemu dada bla bla bla.. Elok je dia duduk dalam moby wrap tu, melalak-lalak dia nanges.. hahaha! Tak putus asa, try lagi.. Nanges lagi..
Dan lepas beberapa percubaan, memang gagal. Tak nak aku try dah.. aku tak sanggup tengok anak aku nanges.. macam kena seksa je..huhu..

Maka, lupakan je lah hasrat nak guna moby wrap tu.. Tawakal je lah bawak stroller..

Tiba hari berkenaan, bawaklah stroller sahajo.. dan kalau ko naik Air Asia dari LCCT, staff dia memang akan pesan banyak kali suruh letak je stroller tu kat tangga kapal terbang, nanti masa turun dari kapal terbang tu, amek stroller tu kat situ gak..



Ok set. Adam pun diam je, Alhamdulillah.. Walaupun dia macam dah lapar, aku sumbat je puting kat mulut dia. Sebab tips dari kawan2 jugak, seeloknya masa kapal terbang nak take off dengan nak landing, pastikan baby menyusu atau menghisap, untuk dia balance kan tekanan udara kat telinga dia.. Kita yang dewasa ni boleh la nak makan gula-gula ke, kacang ke.. Untuk baby, tu je lah cara dia..

Jadi, aku bagi puting dulu, nanti masa take off, baru aku nak breastfeed je dia.. Pastu masa landing, aku dah spare siap2 bawak susu dalam botol.. kot2 dia lapar lagi nanti.

Walaupun katanya penggunaan puting dan botol susu akan menjejaskan penyusuan susu ibu, alhamdulillah si Adam ni tak ada prob.. Tak keliru puting langsung.. agaknya sebab dari umur tak sampai 10 hari dah minum susu formula kot..huhu..

Pastu dah naik atas kapal, memang get ready la nak BF dia.. Masa kapal tu tengah pusing2, ingat nak ameklah gambar kenangan.. Sekali Adam troll kitorang daa..haha!


 Apalah adam..penat mak dengan ayah posing.. hee..

Lepas tu, dia memang tidur je lepas BF tu.. Aku? Nervous gila kot! Aku sangatlah berharap Adam tak menangis.. Sebab, memanglah orang tak boleh nak marah dia, sebab dia baby lagi.. Tapi aku risau kot2 orang marah dalam hati..huhu..

Alhamdulillah.. dia memang tak menangis.. senyap je.. Masa nak landing, kitorang try la sumbat botol susu, dia tak nak. So, sumbat puting je lah.. Dia sendiri yang akan nyonyot puting tu bila telinga dia rasa sakit..

Sampai airport KB, penutup stroller Adam macam terbukak sedikit..cis. And we stay at Adam's Tok Ma house for 9 days..

3 Jun, alkisah nak balik ke  LCCT semula. Naik dari airport KB ni lain sikit, disebabkan naik Air Asia, ko kena turun tangga lak dari gate untuk pergi ke kapal terbang kau.. cis. Terpaksalah zaimi pikul pulak stroller tu turun tangga, untuk bawak ke tangga kapal terbang pulak.. Tapi kena buat gitu, sebab nanti masa turun kat LCCT jauh juga nak jalan dari kapal ke terminal..

Adam pulak, sampai je kat LCCT, letak je dia dalam stroller.. tersenyum-senyum.. Maklumlah, budak dah dapat senyuman..hihi.. ;)



Itu je lah cerita Adam naik flight..haha.. Infant, atau budak kecik memang boleh dibawak naik flight, kalau Air Asia, kena bayar RM50.. Tapi dia boleh bawak hand-luggage dia 7kg jugak.. Aku ingat baby aku dah cukup kecik dah masa naik flight, rupanya ada orang lain, anak baru 9 hari dah naik flight.. tak ada masalah selagi kau titik beratkan betul2 bab baby kena menghisap tu.. *wink*

Dan yang penting, adam dah selamat menjalani majlis akikah dia.. dan masyukkkk sungguh rezeki adam.. alhamdulillah.. tenkiu kepada yang memberi ;)

Maap la kalau banyak typo ye, sambil taip, sambil jaga anak, begini la..haha :P


p/s: Apobondo benda Tate Nora Danish tu? Banyak giler keyword tu masuk blog aku. Huu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...