Pages

Nov 15, 2013

Punca anak suka masukkan barang dalam mulut

Adam ni, sejak umur 5 bulan haritu, dia dah pandai genggam barang, makin lama makin,kuat pegangan dia dekat barang-barang tu semua. Ok lah, baguslah kan dia boleh menggenggam. Tapiiiiii... yang menjadi masalahnya, lepas elok-elok genggam, tengok-tengoksikit barang tu, terus je masukkan dalam mulut.

Kalau dia merangkak pun, dia tarik karpet, bantal semua masuk mulut.
Kalau dia sampai kat kaki meja atau kaki kerusi pun, dia akan jilat semua bagai.

Kalau time tengah peluk dia, lepas tu cakap "Sayang mak sikit",
mesti dia akan jilat-jilat muka aku pulak..hahaha!

Ada tak benda ni terjadi dekat anak kecil korang?

Haa.. benda tu actually normal.
Baby memang akan masukkan barang yang dia pegang dalam mulut.
Tak ada apa yang perlu dirisaukan tentang sifat tu, cuma perlu risau apa yang dia masukkan dalam mulut. Kena selalu pantau lah, kot-kot dia masukkan sampah ke, habuk ke, lipas ke, anak kucing ke.. kan?

Sebab seorang anak kecil masukkan benda dalam mulut dorang adalah sebab dalam banyak-banyak bahagian badan baby ni, mulutlah yang paling banyak saraf. Jadi, bila baby tu curious nak tau apakah rasa barang tu, tekstur barang tu, lembut ke keras ke, manis ke apa ke, dia akan masukkan dalam mulut. Kiranya macam dia nak test barang tu lah.

Selain nak test barang-barang tu, masukkan barang dalam mulut juga adalah disebabkan baby tu nak asah gusi dia. Yelah, first time nak tumbuh gigi. Gusi baby ni semua akan berasa gatal. Di samping dia garu barang-barang tu dalam mulut, memang air liur pun akan menitik-nitik la..

Tengoklah anak aku ni.. memang mulut tu asik nak masukkan benda je..






Haih laaaaaa...
memang mak dengan ayahnya kena rajin lah bersihkan habuk-habuk kat rumah..
Kekadang tu time kitorang tido, tak sedar dia dah bangun.. habis dia gigit hidung aku la, rambut aku lah, kaki akulah..

Yang best pagi tadi nasib aku tersedar..
Tercelik mata tengok2 adam tak ada kat sebelah, selalu paling jauh pun kat kaki kitorang je..
Sekali tengok hambek kau!
Dia dah kat pintu dapur!
Mencicit aku berlari..
Nasib lah sedar..
Kalau tak.. haishh!

Jangan lah dia pergi merayap masuk toilet ke, pergi kat tong sampah ke.. mintak simpang!

Eh mana aku tau semua ni?
Aku baca kat sini. Bolehlah kalau korang nak baca gak.

:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...