Pages

Oct 31, 2013

Panduan Pilihan Makanan Untuk Bayi 6 Bulan ke Atas

Memang sejak Adam dah menjangkau umur 6 bulan ni, rasa excited semacam.
Ye lah, budak tu dah boleh makan, bukan setakat minum susu je.. :)

Adam Zuhairi!


Aku memang tak sempat nak buat research pasal pemakanan bayi ni, makanya dengan yakin aku dengan laki aku pergi Giant beli bahan-bahan..

Awal-awal dulu bagi Cerelac je kat Adam, masa tu nak ajar dia macam mana nak makan.. tapi bila discuss dengan kawan-kawan yang kebanyakkannya dah jadi emak orang ni, actually cerelac tu tak bagus untuk baby..

Baru den tau.. huhu..

So, jom lah masak sendiri untuk anak..

Dah pergi tanpa research kan, aku pun beli lah ikan tenggiri, broccoli apa semua..

Hamek kau.. rupanya belum boleh..hik hik.. malu rasanya..

So guna untuk goreng nasik ayah adam je lah.. :P



So check balik, aku pun ada beli cauliflower tu..
ha.. masib cauliflower dah boleh bagi..

So, aku pun buat bubur nasik, rebus cauliflower dengan kismis..
Lepas tu blend semua sekali..
Alhamdulillah adam makan :D

So aku nak share kat sini panduan apa yang boleh dan apa yang belum boleh untuk budak 6 bulan ke atas.. kecuali Pork tu lah.. sah sah haram.. huu..



Dan jangan letak garam gula ye untuk baby..
Tak elok untuk buah pinggang si manja anda..

Cewah!

Dan ada jugak 4 days rule masa mula-mula nak introduce certain new food. Maksudnya kena bagi makanan yang sama selama 4 hari. Dari sini baru boleh detect anak tu allergik atau tak kat makanan baru tu..

Selamat memasak!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...