Pages

Jul 15, 2013

Cara Hilangkan Hidung Bayi Tersumbat

Dua tiga hari lepas, anak aku Adam kena selsema pulak.
Pertama kali handle anak hidung tersumbat sebab banyak hingus boleh bikin cuak woa.
Mesti terjangkit kat rumah pengasuh dia, sebab aku dengan Zaimi tak ada pulak selsema..
Hmm..

Itulah bahana nak kena tanggung letak anak kat pengasuh, taska, nursery dan sebagainya kan..
Nak buat macam mana adam, emakmu ini kerja..


Dahlah selsema, esoknya tu kena pergi suntik 3 bulan pulak..
Dah selsema, tambah dengan dedar pulak..

Makanya harini daku bercuti lah menjaga anak yang baru satu ni..
Takpelah, anak punya pasal..
Thank you Sarah sebab tolong jagakan makmal daku petang ni ye..

Memang masa hidung dia tersumbat tu, dia menangis bukan main..
Sebab dia lapar, nak minum susu pun tersangkut-sangkut..
Macam kita masa selsema jugak lah kan..

Ada tanya kawan-kawan, ada tak petua nak hilangkan selsema baby?
Alhamdulillah ada feedback.. Ye lah, risau juga sebab baby ni tak boleh makan ubat selsema, kena cari cara alternatif untuk menangani selsema bayi ni..

Ada kawan suruh sapu kunyit hidup yang ditumbuk dekat batang hidung anak, kesannya mungkin nanti hidung anak akan kuning lah sikit..hihi..



 Cari punya cari kunyit kat dapur, habislah pulak..hahaha nampak benor lama dah tak masak guna kunyit hidup..ngeee.. maka teknik tu dapat nak buat. Anak nangis ni..how!?

Kemudian ada pulak yang suggest suruh beli penyembur hidung. Nama dia Sterimar. Perghh..!
Spray Sterimar ni boleh tahan berkesan. Good good. Lepas sembur kat hidung adam, meleleh hingus dia keluar. Ye lah dah nama pun baby 3 bulan, manalah reti nak hembus hingus sendiri kan. Lepas spray tu baru dia lega. Bila macam tersumbat balik, kitorang sembur lagi dan keluar lagi hingusnya.. :D


Bagus spray ni. Aku recommend. heheh..

Lepas tu nurse kat Klinik Kesihatan Senawang tu pulak dia kata kalau dia, dia sedut guna mulut je hingus anak dia. Zaimi adalah cuba kat adam, tapi aku tak berani. Huhu.. Last-last selain sterimar tu, kitorang beli jugak pump hingus cap Pigeon tu, sebab pakai mulut macam tak hygenic je..

Selain cara-cara kat atas, ada jugak cara-cara lain nak hilangkan hidung tersumbat untuk anak kecil yang aku jumpa kat beberapa site. Ringkasnya:

1) Mandikan bayi dengan air suam dan urut-urut sikit belakang badang dan muka bayi.
2) Perahkan limau nipis dan ambil daun sirih lalu celup ke dalam air perahan tadi. Selepas itu, sapukan pada dada dan leher bayi.
3) Tumbuk halia dan letak depan hidung anak, supaya anak boleh hidu bau halia itu.
4) Ambil kunyit hidup dan di gesekkan dengan minyak kelapa dara. Sapu pada sepanjang batang hidung bayi dan ubun-ubun bayi.
5) Campurkan madu pada susu bayi atau beri mereka minum madu sedikit setiap hari.
6) Sapukan 2 titik madu ke lelangit bayi.
7) Pancutkan susu ibu yang telah diperah menggunakan syringe ke dalam hidung bayi dengan agak kuat agar susu dan hingus ditelan oleh bayi.
8) Sapu air garam pekat di batang hidung bayi.


Tapi petua-petua ni semua tak tentu boleh hilangkan hingus anak, kalau melarat kena bawa juga pergi jumpa doktor ye.

*aku tak bertanggungjawab kalau terjadi apa-apa pada anak kamu semua melalui petua-petua yang aku share tu, itu hanyalah rumusan dari pembacaan aku sahaja..aku juga tak pernah try..

p/s: anak selsema emak yang pening..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...