Pages

Mar 23, 2013

Apa Khasiat Air Kelapa Muda Untuk Wanita Hamil?

Kenapa perempuan mengandung kena minum air kelapa bila kehamilan dah masuk 8 - 9 bulan?
Sebab sejak due date aku dah dekat ni, ramai orang tanya, aku dah minum air kelapa ke belum?


Kalau ikut mak, nenek, dan beberapa orang keliling aku, katanya bila dah dekat dengan tarikh nak bersalin, elok minum air kelapa fresh yang tanpa dicampur gula dan ais, untuk membersihkan kulit bayi dalam perut.. Kiranya untuk muluskan kulit baby dalam perut bila dia lahir nanti.. :)

Tapi tadi ada jugak search kebaikan-kebaikan lain yang ada jika ibu mengandung minum air kelapa muda ni, dan adalah terjumpa beberapa fakta.

1) Air kelapa sebagai elektrolit semulajadi dan berguna untuk rehidrasi dan kembalikan stamina sebab air kelapa ada mineral-mineral penting macam Kalium dan Kalsium.

2) Air kelapa boleh nyah toksin dan melancarkan pembuangan air kecil selain mencegah jangkitan saluran kencing ibu hamil.

3) Air kelapa muda bertindak sebagai pencegah penyakit kepada ibu dan bayi.

4) Air kelapa muda ni juga sebagai medium untuk memudahkan sistem pencernaan kepada wanita hamil.

5) Air kelapa tak mempunyai kolestrol dan menjadi sumber HDL yang tinggi. HDL adalah High Density Lipoprotein atau common name nya kolestrol baik.

Info ni aku dapat dari sini: SUMBER



Makanya semalam masa balik Semenyih lepas check up kat Hospital Putrajaya, singgah tepi jalan beli kelapa muda 3 bijik, sebijik RM2.80.. Perghh... Sejak awal mengandung haritu, mak tak kasi aku minum air kelapa sangat, katanya bila dah dekat bersalin baru minum..

Jadi, semalam masa dapat minum air kelapa tu , Ya Allah nikmatnyaaaa... Sedap!
Yummy!

Jadi tadi singgah tepi jalan kat Senawang ni pulak beli..haha.. Harga lebih kurang, RM2.70.

So, jomlah kita menikmati air kelapak yang best..hihi..

EH aku dah tak cuak ke nak bersalin induce?
Maunya!

Cuak ni..
Buat-buat cool dan bertenang..

By hook or by crook kena hadap jugak kan.. 

:)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...