Pages

Jan 27, 2013

Membeli barang anak bakal lahir

Semalam genap usia kandungan aku 28 minggu, Alhamdulillah. Dah 7 bulan. hehe..
Tapi seperti biasa, ramai yang tegur kata perut aku tak nampak lagi.
Agaknya sebab aku memang asal badan dah gemuk, kena pulak kencing manis masa pregnant, jadi kena diet control, badan tak begitu mengembang masa mengandung ni kot?

Sah-sah bukan perut aku, hiasan je.



Scan terbaru dalam last week, anak aku ni dah sekilo beratnya. Songsang pulak tu. Harap semuanya akan ok menjelang due nanti. Doakan ye?

Mak memang dah lama pesan, tak bagi beli barang-barang baby selagi tak cecah 7 bulan kandungan, tak elok katanya..hee.. Maka, semalam apabila genap aje, dengan pantas kitorang pergi mula membeli. Haha!

Tapi tak adalah beli banyak sangat. Bolehlah! Asalnya masa balik dari appoinment hospital tu, aku dengan mak dah bincang dah pasal nak beli apa. Then aku saja lah google "barang keperluan bayi baru lahir". Dan aku di bawa ke blog Julz Secretogarden. Hambek kau.. punyalah panjang list dia. Tapi amat membantu.

Maklumlah, kat rumah ni pun last ada baby 18 tahun lepas kot? Mak pun dah tak berapa ingat apa yang kena ada, apa yang tak. Lepas tu singgah pulak rumah Angah tengok baby Aisyah, angah pun ada bagi sikit barang. Jimat dah, tak payah beli. Alang pun ada bagi baby rocking chair tu. Thank you all!

Jadi, setakat semalam, ini barangnya yang baru disambar:

1) Baju baby 5 pasang
2) Napkin
3) Kain Bedung
4) Barut
5) Booties & Mittens
6) Tuala baby
7) Travel pack sabun baby
8) Wipe tissue/ tisu basah
9) Kapas
10) Lapik getah
11) Nappy liner
12) Baby oil
13) Newborn diapers
14) Baby face towel

Hah, baru banyak tu aje. Banyak lagi rasanya yang kena keep on beli sikit-sikit.
Tapi, boleh tahan juga jumlah duit yang keluar semalam. Pheww..

Hiasan jugak. Malas nak tangkap gambar barang-barang beli sendiri.


Debaran makin terasa pulak bila dah start beli barang ni.
Tak sabar nak tengok baby sendiri, itu of course!

Semoga semuanya berjalan lancar.. Moga dipermudah semua urusan.. :)

p/s: Kuat betul jiran belakang jerit kat anak dia, aku yang duduk kat ruang tamu rumah pun dengar. hua3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...