Pages

Oct 8, 2011

Cuna With Her Papa


Tergelak-gelaklah aku bila menengok gambar ni..
This is my friend Cuna, merangkap ex-housemate & classmate masa kat UMT dulu.
Well, yang pakai baju kuning tu adalah seorang lab assistant.
Muhammad Bin Embong.

Cuna cakap, encik itu adalah papa angkat dia, sebab encik itu sangat smart ok!

Haih.. rindunya zaman belajar dulu, totally tak sama langsung dengan zaman kerja.
LANGSUNG TAK.

Oct 1, 2011

Dancing Mat Boleh Kuruskan Badan

Ke?
Boleh ke?
Hahaha!



Disebabkan hobi aku adalah makan, maka bentuk badan aku pun dah berubah..oh tidak T_T
Gemuk. Memang gemuk.
Maka, akibat terpengaruh dengan kata-kata ex-coursemate dekat UKM dulu, aku pun membeli Dancing Mat ni. Kononnya, kalau selalu main lompat-lompat memang boleh turunkan berat badan, kiranya kau bersenam, tapi tak payah keluar dari rumah. Kau joget-joget dalam bilik je lah, peluh still boleh kau rembes.

Nan hado?
Memanglah boleh keluarkan peluh, aku pernah cuba la, aku bersenam direct dengan Dancing Mat ni seminggu, memang rasa sihat. Tapi, alkisahnya, tak kena dengan jiwa aku kot (alasan).
Aku rasa boring bila terlompat-lompat sorang-sorang. Then, aku bawaklah Dancing Mat ni turun ke bawah, tu yang sampai bapak aku pun main tu dalam gambar tu.

Tapi, kalau dah main kat bawah, seganlah pulak. Dengan si Elin datang mengacau. Karang silap hari bulan, aku terduduk atas dia, tak ke mati? haha..

Alamatnya, Dancing Mat ni aku lipat elok-elok, simpan. 
Nanti aku dah kahwin, bolehlah aku melompat-lompat dengan suami aku..
Boleh?

Sep 1, 2011

4 Anak Dara di Pondok Kecil Jambu Bongkok

Housemates ~
Eh tapi sekarang dah jadi ex-housemates.



Masa tengok gambar ni, mesti ada rasa sayu..
Sebabnya, dah lamaaaa benor aku tak ketemu dorang ni di alam 3D.
Bertegur pun secara virtual je. Hoho..

Masa ni kami ada field trip dekat Hutan Jambu Bongkok,
untuk subjek Ekologi Lapangan kalau tak silap.
Tahun 2007 kot?
Masa ni dah hari nak balik dah, maka sudah tentunyalah menjadi sesi fotografi..haha

Snap sana snap sini, jalan sana jalan sini, kami pun terjumpalah pondok ni, dekat-dekat dengan pantai..
Dengan penuh semangat, kami pun meniti titi (erk??) untuk ke pondok ni:



hahaha~!
Aku yang jalan depan sekali..semangat gila!

Gambar kedua ni kalau tak silap, Shabanun yang snap.
Masa ni kalau dapat snap gambar bon bon adalah victory!
keh keh..

Gambar yang pertama tu seriously aku tak ingat siapa yang snap..
Sapa ha...?

Aug 30, 2011

Selamat Hari Raya Semua, Selamat Hari Raya Atok


Again, gambar ni.
Gambar ni, everywhere aku dah paste.
Facebook, blog..
Apa yang istimewanya gambar ni?
Hanyalah gambar seorang lelaki tua yang tak berbaju ni?

Actually, ini adalah gambar arwah atok aku yang terakhir.
Gambar ni sehari sebelum dia meninggal..
Gambar terakhir dia, dan kali terakhir dia datang rumah aku..

Atok yang sihat pada sebelah pagi, siap boleh drive pergi pasar, boleh gelak2 call mak aku kat Mekah untuk wish happy birthday.. Dan pada tarikh harijadi mak aku itu jugalah, malamnya atok telah pergi.
Semudah itu.
Secepat itu.

Ya Allah.. Walaupun dah hampir 3 tahun berlalu, semuanya masih segar diingatan..
Tak apalah atok, nanti kita jumpa lagi di sana ya. 
Pengakhiran riwayat atok sangat cemerlang.
Tiada penderitaan sakit terlantar lama..
Dan atok senyum girang.. 

Selamat Hari Raya Atok, ni raya yang ketiga tanpa atok.
Kalaulah tau atok nak pergi, mesti Nie ambil gambar bersama atok, bukan gambar atok sorang.

Dan kalaulah atok masih ada, confirm atok dapat duit raya lebat dari Nie tahun ni, Nie dah keje dah tok :')

Al-Fatihah~

Aug 28, 2011

Sate Samuri Seksyen 16 Bandar Baru Bangi

Drooling~!
Oh my, selak-selak album gambar, terjumpa pulak gambar yang kelihatan sungguh menyelerakan ni~!
Arghhh! Bulan puasa kot!


Gambar ni aku yang snap, guna kamera 7 megapixel milik Zaimi.. hahahaha..
Kenapa sampai gambar sate pun mau capture?

Asalnya aku rasa sate tu nampak sangat sedap..
Dan yang kedua, masa ni, lebih kurang tahun 2008, aku baru nak start blogging..
Jadi kononnya aku nak buat entry pasal aku pergi makan sate dengan Zaimi lah..

Kami memang suka pergi makan, sepanjang bercinta (cewah) most dating venue kami adalah kedai makan.
Kalau duit berlebih (maklumlah aku memang sengkek gila masa buat master dulu), dapatlah makan kat kedai mahal sikit, kalau tak, makan kat kedai nasi campur je.. paling-paling pun, beli goreng pisang @ keropok goreng, air kelapa, start kereta pergi makan kat Taman Tasik Cempaka..

Start pukul 5 lebih, masa orang ramai dah start jogging, kami pun tiba untuk makan..
Orang lain sibuk bakar lemak, aku buat lemak..
Tu yang lemak sayang dengan aku, susah betul nak halau -_-"

Hohohoho~

Aug 27, 2011

"Orang Kita Makan Macam-Macam"

Lagu Makan oleh Pak Jalil Hamid ni memang best! Masa ni aku sekolah rendah kot!? Hahaha~



Lirik dia:

Mari dengar cerita pasal makanDi sini kita mewah dapat makanNegara lain kebulur mati tak makan
Tapi kita mati kerna banyak makan
* Orang kita makan macam-macamTidak kira pagi petang siang malamSemua benda “Alamak” boleh ditelan
Batu besi paku parang kayu papan
** Makan sayur pucuk pakuMasak rebus ubi kayuMakan buah belimbing besiGoreng ikan selar papanMasak gulai ikan parangCuci mulut lepas makan
Kita kunyah jambu batu
Solo
*** Makanan pelik-pelikTaik minyak taik itikPuteri mandi badak berendamMata kucing mangga siamBuah keras buat laukPisang emas pisang tanduk
Batang buruk cucur kodok
Makan pokok berniaga jadi lingkupMakan bunga itu haram dan terkutukMakan hati kecewa membawa mati
Makan kawan tak bolehlah dibiarkan
Ulang ** dan ***
Ulang *, ** dan ***
Ulang ** dan ***

Lirik: Jalil Hamid
                                                                      Lagu: Azmira


Simple je lagu, tapi best!
Sekarang ni Pak Jalil banyak berlakon watak jahat kan?
Sekarang ni mak aku duk layan Deru Ombak dekat astro Prima, ada Jalil Hamid dalam tu..
Watak dia membengangkan~!

Pandai betul berlakon kalau jadi jahat =)


Aug 26, 2011

Present LI



Ok, itu adalah aku dan Zaimi. Nampak sedikit muda? Hahaha..
Gambar ni diambil kalau tak silap aku dalam tahun 2006 kot?
Masa ni kami tengah tunggu turn untuk present apa yang kami dapat dan buat sepanjang ber'latihan industri' dekat Zoo Negara selama 2 bulan setengah tu.

Lokasi? Aku tak pasti pulak dekat MST atau MSB, tapi antara dua tu lah.
MST adalah Medan Syarahan Timur manakala MSB adalah Medan Syarahan Barat, dekat UMT.


Kamera yang digunakan adalah kamera laptop yang aku baru beli..woohoo!
sebab laptop lama dah rosak teruk sampai berasap-asap..

Dan laptop lama aku sebelum yang aku guna ambil gambar ni memanglah sangat kodi.
Jadi masa ni kiranya baru first time lah aku ada laptop berkamera.. oh noob.
Haha!

Err..ada lagi ke MST MSB tu ya?

Aug 25, 2011

Poster Presentation, Fashion Disaster




Gambar yang diambil lebih kurang 5 tahun lepas.
Lokasi adalah dekat foyer FST UMT.
Kejadahnya kami duduk ramai-ramai kat foyer ni adalah untuk menyempurnakan tugasan Poster Presentation. Student sainslah katakan, haruslah familiar dengan poster poster ilmiah ni. LOL~!

Oh my.. bila tengok je gambar ni, memang nak ketawa.. Sebab aku hairan kenapalah aku boleh teringin nak beli dan pakai sandal yang ada kulit kerang tu! Arghh~!!

Dalam gambar ni ada Cuna (baju kurung kuning), Laura (tshirt merah), Shabanun (baju kurung hitam kuning), Annie (tshirt putih) dan turut ter enterframe adalah Eppa & Hairol, yang nampak macam orang berdating  tu.. ..haha!

Punyalah ketar lutut takut kena present masa ni, sebab lecturer akan pick randomly ahli kumpulan untuk siapa yang akan present poster tu, dahlah masa ni kalau kena speaking tu,macam orang suruh celup tangan dalam air panas dia punya takut!

Tu yang muka aku cuak gila kot dalam gambar ni..luckily, Annie yang terpilih..keh keh keh..
Thanks Annie ~ =)

Oh dan yang ambil gambar ni adalah Effadah..hee..

Bila nak badan camtu balik? Bila? Bila? 
T_T

Aug 23, 2011

Pukul 3 Pagi Tidurlah Intan

Hari memang makin larut.
Dah pukul 3 lebih..
Tapi mata tak boleh nak pejam balik lepas terjaga pukul 12 tadi.

Oh sangat mahu tidur!

Pejamlah mata pliz!

Laptop tak bawak balik pulak tu, update blog ni pun guna Blogger-droid kat handphone je.

Dan apa yang aku kurang berkenan dengan Blogger-droid ni adalah dia ada iklan selingan. Maklumlah, apps free.

Sepanjang aku menaip ni pun, ada satu iklan ni duk terpapar dari tadi.
''3gp Pelajar di tandas awam"

What the...?

Takleh nak tempek gambar print screen sbb aku belum tau cara, ke takboleh kot aku pon tak tau lah..

Sepanjang aku menaip ni gak, 2 kali aku dengar jiran belakang rumah aku ni kentut, sebab bilik aku bilik belakang, ngadap bilik dia.

Kuat betul bunyi kentut dia di malam yang hening ni..haha

Aug 16, 2011

Nasi Goreng Hawaii

Apa?
Nasi goreng hawaii itu apekah?

Wuu..
Tetiba aku terbangun pukul 1.45 tadi.. Sedar sedar, lampu kat ruang tamu dah berkelip2..

Adoi..masalah..



Bangun, totop lampu, masuk bilik balik.. Mata tamau pejam plak..

Esok dahla nak keje..gulp..

Macam macam teringat waktu2 macam ni.. Fikiran pon dah jauh menerawang..

Last sekali encik perut terasa lapar..

Terbayang plak nasi goreng hawaii kat Amirul Tomyam.. Sedapnyaa!

Eh, korang tau tak perkataan tomyam pon dah masuk kamus dewan?

Hehe..
Lapor weh..

Aug 15, 2011

Kursus Kahwin untuk sekitar Putrajaya, Semenyih, Bangi dan Kajang


Kami dah selamat menghadiri Kursus Kahwin~!
Alhamdulillah..


Elemen penting untuk buat permohonan nikah, 
kalau takde sijil Kursus Kahwin, tak boleh memohon untuk bernikah.

gambar hiasan

Tempat yang aku kursus ni terletak kat Presint 9 Putrajaya,
Jadi untuk penduduk area Putrajaya sendiri, Bangi, Kajang dan Semenyih, 
bolehlah pergi kalau nak..

Bayaran RM80 termasuk makan minum dan alat tulis,
tapi aku ada sedikit kemusykilan, kenapa walaupun makanan tak disediakan (sebab bulan Ramadhan),
bayaran tetap RM80.. Tapau menapau juga tak disediakan..uhuk..

Takpelah..
Setelah aku fikir positif, mungkin selama ni makan dan alat tulis tu dia sedekah kat peserta, dan bayaran RM80 tu untuk sesi ceramah dan; sijil.. Wallahulam..

Sesi pertama bermula hari Sabtu, pukul 2.30 petang sampai 6 lebih kurang..
Manakala Ahad pulak untuk sesi yang kedua, bermula dari 8.30 pagi sampai 5 petang..

Overall aku puas hatilah dengan ceramah-ceramah yang diberikan, especially kalau yang berceramah tu adalah ustaz-ustaz.. memang terbaik~! Happening dan penuh dengan pengisian berguna. Banyak input baru yang boleh dipelajari tau~!


Perkara remeh yang aku asyik pertikai, adalah kerusi yang menyakitkan bontot..haha~!
Oh mungkin bukan salah kerusi mahupun pihak penganjur, tapi salah bontot aku sendiri..keh keh..


Ok lah,  sesiapa nak booking tempat, tengok peta dan sebagainya. bolehlah layari Blog Pusat Kursus Kahwin tersebut di sini.

"Perkahwinan itu satu tanggungjawab yang berpanjangan disamping untuk meraih kebahagiaan dan keredhaan Ilahi"


Berkahwinlah sekiranya mampu ~

Babai~~ =)

Aug 14, 2011

Cobaan kali pertama

Aku update guna handset..


Hahaha..

Itu saje cobaan kali ini..

Mood jakun.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Aug 12, 2011

Perubahan fasa kehidupan

Hello~!

Baru teringat aku ada blog..heheh..

Emm dalam masa terdekat ni, ada beberapa perkara yang terjadi kat aku..
Antaranya, bulan lepas aku telah pun selamat ditunangkan dengan Zaimi :)
Alhamdulillah..

Sekarang ni, aku sama tempat kerja dengan dia, tapi dia masuk setahun awal..
Jadi, officially aku masuk kerja kat sini dalam bulan 2 aritu..

Makanya, apabila aku bertunang dengan Zaimi ni,
ada jugak suara2 sumbang seperti suara himar (ooops),
yang berkata ala-ala macam ni:

"Wah.. baru kenal 5 bulan dah bertunang!"



Malas nak cakap apa, senyum je lah..
Nak tergelak pun ada,
susah jugak bila ada species manusia yang suka menerjah tanpa usul periksa ni..haha!

Padahal dorang tak tau, kami ni dari kurus dah obese pulak dah bersama-sama..
Dari 2006 kot kitorang berkawan?
Biarlah..malas nak kecohs..


Majlis pun buat kecik-kecik je..
Takde pelamin2, takde canopy2..
Buat kalangan family2 je..

Duit kasi simpan untuk hari kawen..
Karang kalau aku ngan zaimi dah pakai sedondon,
ada pelamin, ada parents dua2 belah pihak, baik panggil tok kadi nikahkan terus je ye dak?

Oooppss..
Itu pendapat aku lah..
sebab kami ni jenis simple..
jangan marah haa.. pendapat masing2 lah kan.. :)


Weekend ni Insyaallah kami akan pergi menghadiri Kursus Perkahwinan pulak..

Kahwinnya bila?
haa..tungguu..

Eh, sapa2 tau kad mana boleh dapatkan Kad Undangan Perkahwinan yang lawa + berpatutan?
Ada cadangan?

=)

Jun 30, 2011

Tomok Kahwin Esok |1 Julai 2011|

Selamat Penganti Baru ye Tomok..

-Tomok dan Isma-

Semoga berbahagia bersama Rahayu ke akhir hayat..


Motif entry?
Sebab rasa nak update blog, kebetulan takde idea..haha
Pagi tadi on the way gi keje dengar Riuh Pagi Era,
Tomok as artis undangan, Aznil suruh pendengar call and bagi tips kat Tomok untuk menjadi Raja Sehari esok..

Teringat Tomok bagitau kad kahwin dia ada 4 versi warna..ewah!

Oklah Tomok, babai!

ps: aku bila lah ye..hua hua..

Jun 23, 2011

Kesan Stress Kepada Tubuh Badan






Patutlah bila stress je aku demam..
-_-"

Jun 17, 2011

Cara Untuk Mendapat Buffered Earning Walau Blog Tidak Update

Keh keh keh..

Terima Kasih Nuffnang..
Walaupun aku dah lama tak update blog, namun aku masih dapat BE lagi..
Dulu masa aku begitu mengharap nak dapat BE, tak dapat-dapat..
Sekarang masa aku dah menganggap blog tak penting, dapat pulak..
Syukur..

Agaknya sebab entry2 aku yang sebelum2 ni, yang masih ada orang view..
(ada ke?)

Apa-apa pun, keyword penting kot untuk tarik traffik..
Contohnya: "Gambar Isteri Baru Tomok".

Walaupun aku tak letak gambar itu, tapi kadang2 dapat tarik traffik..
Jangan marah haa..

babai..

May 23, 2011

Bersediakah Untuk Hidup Dalam Tanah?

Sang Pencuri Hati memetik kata-kata indah;


Rumah yang kecil memadai, kerana kita tidur hanya dalam 1 bilik,
Kereta apa pun tidak mengapa, sampai juga ke destinasi jika di pandu.
Bersederhanalah, wang yang banyak hanya boleh dibawa bersama ke kubur dalam bentuk jariah..


Benar wahai Sang Pencuri Hatiku..
Inilah cara kau terus mencuri hati aku, dengan akal kau.
Dengan cara kau.
Kau tak perlu menjadi romantis seperti Jehan Miskin untuk terus ada dalam hati aku kan?

Apekah yang aku repek kan ni?

Hmm..

Berita tragedi tanah runtuh di rumah anak yatim Hulu Langat itu sedikit sebanyak membuatkan akal aku tersentuh, hati aku terusik..

Mungkin juga kerana juruhebah itu Aznil Hj Nawawi, 
aku menangis ketika memandu ke tempat pencarian rezeki pagi tadi.
Aku kasihan, aku takut!

Semalam Buletin Utama, bersusun jenazah di atur dalam liang lahad,
aku tengok, aku fikir, aku sebak, aku takut.

Ya aku takut bila mengenang suatu ketika nanti,
aku juga akan di letak dalam liang lahad.
Macam tu lah, macam tu beb!

Aku akan dipusingkan mengadap kiblat, muka aku akan ditekap dengan tanah.
Aku dah tak boleh bergerak, aku tak mampu tepis tanah tu.
Kemudian, aku akan ditimbus.
Duduklah aku dalam 'rumah' aku tu sorang-sorang, sampai kiamat.
Hanya ada 1 fesyen pakaian.
Tiada henfon, tiada laptop, tiada mak abah, tiada..
Semua tak ada.
Hanya ada aku dan encik-encik pengurai.
Mungkinkah aku akan disiksa dalam kubur?
Mungkin.. Jika masa aku sampai jika aku tak sempat bertaubat?
Astarghfirullah..

:((


Bersediakah aku untuk kaku didalam tanah begitu?

Hidup ini, sempatkah aku nak lihat aku yang berkedut-kedut dalam cermin?
Sempatkah aku rasa penatnya berjalan terbongkok-bongkok sebagai Warga Emas?
Ke masa muda dah Shut Down?

Jika diberi pilihan, haruslah aku nak pergi dalam keadaan sempurna jasad dan amal aku..
Ya Allah.. 

Hmmm..

*Al-Fatihah untuk semua mangsa tragedi tanah runtuh itu..*

May 9, 2011

Si Kucing Sedih

Terjumpa gambar ni kat internet:


Hahaha!
Serius sadis muka kucen tu..kekeke..

Apr 20, 2011

Exam Jangan Tak Exam!

Kepada kanak-kanak student di UiTM Negeri Sembilan especially AS1201B1,
semoga diberi hidayah untuk study ye adik-adik!

hahahaha!

Eh..sekejap je dah sampai time exam korang kan..

All the Best :)


Apr 11, 2011

Masa Itu Emas!

Oh masa terasa sangat cepat berjalan sejak aku bekerja ni.
Aku ingat lagi aku lapor diri di pertengahan Februari lalu, sedar-sedar dah nak masuk pertengahan April. 

Tak terasa masa pergi meninggalkan aku..uhuk..


Hmm.. memanglah harini aku rasa tak berapa nak segar..
Mengantuk je masa drive dari Semenyih tadi..
Penat mencubit diri sendiri..

Dah bukak blog pun aku tak tau nak tulis apa.
Pfftt..

Boleh pulak menung 5-6 minit depan laptop ni,
otak macam tak dapat nak berfungsi pulak.
Fikiran duk menerawang entah ke mana-mana..

Mood, sila balik boleh?
Janganlah pergi main lama-lama..
Karang orang yang tak bersalah menjadi mangsa..

Itulah.. 
Mulut & mata sama je berat dengan badan pagi ni..

Sebab tak cukup tido ke?
Gile..dah tido awal malam tadi pun tak cukup tido lagi?
Jiwa kacau rindu kekasih ke?
Dah call dia pagi tadi dah.. tapi aku still mandom macam ni.

Erghh..
Kemon lah mata..
Segar segar ria pliz?

ps: apa kah lah yang aku repek kan..

Mar 14, 2011

Di Kala Cintaku Mula Goyah Padamu..

Penantian dan harapan itu semakin menghimpit kalbuku.
Saban waktu aku menjengahmu dulu, namun kau tetap mengecewakanku yang tak pernah jemu mengharapkanmu..

gambar hiasan


Kau seakan tegar untuk terus kaku begitu.
Aku mulai pasrah, dan menjauhkan diri darimu..
Aku titpiskan harapanku padamu sehingga akhirnya ianya hilang sendiri seperti asap yang terserak di ruang udara...

Aku harus terima kenyataan bahawa aku sudah tidak mencintaimu lagi..

Namun, 
Di kala aku sudah mulai melupakan dirimu, 
Dalam diam kau mencurahkan kembali kasih sayangmu kepadaku!
Terkezut diriku melihat bukti cintamu padaku..
Itu pun nasib baik sangatlah aku tergerak hati untuk menjengahmu kembali pada hari ini..

Aku keliru.. Namun aku ucapkan syukur..

Terima kasih wahai Nuffnang..
Setelah berminggu aku kesadisan kau tak naikkan Earning aku walaupon aku tengok ada iklan yang ditempelkan ke blog aku, akhirnya kau bagi aku beberapa Buffered Earning yang 'wow' juga jumlahnya..haha!


Nuffnang, aku akan cuba mencintaimu kembali sayang!

Feb 25, 2011

Where am I?

Ada orang perasan tak yang aku tak update blog?
haha..

Kepada yang perasan tu terima kasihlah sebab prihatin.

Em buat masa ni aku tak update blog dah buat sementara.
Sebab aku dapat kerja part time di suatu tempat.

Agak busy juga condition kerja nya.
Memerlukan konsentrasi yang tinggi.
Work load memang banyak.
Eheh..

Till then.

I will update when I feel I want to share something.

See ya....

Feb 11, 2011

Suami Sepak Isteri Mengandung Hingga Keguguran.

OK ini namanya sangat kurang ajar.
Dahlah kurang ajar, bangang pulak tu.

Pasangan muda ni, suami (23) dan isteri (22) dah pun ada dua anak, dan sekarang ni si isteri mengandung lagi sorang. Bergaduh suami isteri, membuatkan si suami menampar-nampar si isteri, dan menghadiahkan sebuah penerajang dekat perut isteri yang tengah mengandungkan darah daging si suami.



Akibat penerajang itu, kandungan yang berusia 3 bulan itu tak dapat diselamatkan.
Si isteri buat report polis, dan kalau sabit kesalahan, si suami tu boleh dipenjarakan 20 tahun beserta denda.

Kejam OK, sepak perempuan.
Jom sepak lelaki ni ramai-ramai nak baru dia tahu macam mana rasa kena penyepak..

Berita DI SINI.

ps: aku masa umur 22 dulu duk berjimba-jimba lagi..bilalah aku nak matang..huhu

Feb 10, 2011

Banglo Khairul Fahmi Che Mat Siap Bulan Jun 2011

Ada siapa kat sini tak kenal Khairul Fahmi Che Mat?
Ada?
Kalau tak kenal, boleh baca pasal beliau dekat sini ya..hehe

Disebabkan Encik KF ini telah membantu Skuad Harimau Malaya menang menentang Indonesia di Piala Suzuki AFF 2010 tempoh hari, beliau telah dihadiahkan sebuah rumah banglo. Wow bukankah itu sangat best? Dapat rumah tu..orang lain jenuh nak buat loan ye nak beli rumah *bukan semua la, ada yang kayaaa tu tak payah la buat pinjaman kan*.


Dan mengikut Harian Metro hari ini, Exco Kerajaan Negeri Kelantan telah meluluskan peruntukan dan pelan banglo tersebut dan dijangka akan siap pada Jun tahun ini.

Banglo setingkat milik Khairul Fahmi Che Mat kita semua ini akan dibina di Pengkalan Chepa, Taman Kurnia Jaya..

Bolehlah pergi raya rumah dia tahun ini ya..kui kui kui..

ps: agak-agak kalau buat Anugerah Bintang Sukan Paling Popular, Khairul Fahmi boleh menang tak? haha

Feb 9, 2011

Konsert Hore Hore Aznil : Pak Nil Nak Buat Konsert Solo lah!

Betul, Aznil Hj Nawawi atau lebih dikenali sebagai Pak Nil diberi peluang untuk membuat konsert solo pertama kali beliau di Taman Tasik Titiwangsa, pada 12 Mac 2011, jam 8.30 malam.


Wah mesti menarik konsert ni kan!

Pak Nil menganggap peluang mengadakan konsert ini adalah satu penghormatan bagi beliau, dan merancang bermacam elemen yang pastinya menarik dan membuat senaman ringan untuk menguatkan stamina untuk Konsert Hore Hore Aznil yang akan berlangsung selama 2 jam itu.

Secara kebetulan 2011 adalah tahun ke-21 saya berada dalam bidang penyiaran, jadi bolehlah dikatakan ini konsert solo pertama saya. Belum pernah seorang pengacara diberi peluang begini. Bagusnya, konsert ini bertujuan untuk beri peluang kepada anak seni. Saya ada pilihan lagu-lagu yang boleh dikongsi dengan peminat pelbagai peringkat umur. Saya juga bercadang menyanyikan lagu-lagu indie dan nyanyikan lagu-lagu popular artis wanita termasuk 'tribute' untuk Sudirman. Saya bawa semangat dan kreativiti Sudirman, bukannya meniru bulat-bulat konsep persembahannya. Saya letakkan Allahyarham sebagai tanda aras untuk berjaya. Saya berhasrat salurkan sebahagian kutipan konsert ini ke rumah kebajikan. -Aznil Hj Nawawi, Harian Metro.

 Wah gitu.. bagus tu Pak Nil!

Selain Konsert, Karnival Hore Hore juga akan berlangsung di tempat yang sama bermula pada pukul 10 pagi. Oh ya, bayaran untuk Konsert itu pula adalah seperti:

Dewasa: RM50
Kanak-Kanak: RM30
Kanak-Kanak Rombongan Sekolah (50 Orang): RM15

Dan katanya ada juga pakej-pakej tiket seperti Keluarga, VIP, dan Ekonomi.

Sumber berita dari sini.

ps: sapa nak belanja aku pergi? hehe..

Feb 7, 2011

OMGPOP: Penyelesaian Untuk Menghadapi Kebosanan

Sebagai seorang yang masih jugak belum dapat-dapat kerja lagi macam aku ni, kadang-kadang aku rasa Facebook pun boleh membosankan. Manakan tidak, 24 jam boleh access ke Facebook tu, lebih-lebih lagi bila tak ramai yang Online.. Bosannya...

Namun, setelah aku terjumpa pulak laman web INI, aku rasa WOW!

Terjumpa sesuatu yang baru dan memang kena dengan minat aku yang suka bermain game ni. Dan yang paling penting, ianya PERCUMA. OH tapi kena ada talian internet lah, sebab ianya adalah Laman Web Game Online. Weee!


"Play Games. Meet People. Hang Out."

Kat sini, kita akan main games yang comel-comel yet addictive itu bersama dengan beribu-ribu manusia lagi di seluruh dunia, tapi kebanyakkannya orang putih lah, so sapa-sapa yang nak kawin dengan orang putih, boleh lah berkenalan dengan mereka di sini..hihi.. Sebab selain bermain, boleh juga add player lain as friend. Kalau nak, itu optional. Tujuan add friend tu supaya kalau lain kali kita nak main lagi, boleh lah ajak friend kita tu main kalau susah sangat nak dapat player lain dah. kot? aku pun tak tau..haha

Nak main ni boleh juga kalau tak nak Sign Up, bermain sebagai LameGuest. Tapi lagi best kalau Sign Up, nanti boleh kumpul point..haha. Aku Log In guna akaun Facebook sahajo. Walaupun begitu, OMGPOP ni tak bersangkutan secara terus pun dengan Facebook. Sebab tu kalau add friend kat sini, tak beerti dia tu dah di add kat Facebook kita. Tapi, rakan Facebook kita kalau dia pun Log In kat OMGPOP ni, automatik akan jadi friend kat OMGPOP ni. Faham tak apa aku rapik kan itu? huhu...

Nanti bila dah Log In, boleh lah pilih nak main game apa macam yang tertera kat list seperti gambar kat bawah ni (klik gambar untuk lebih jelas):


Tapi yang Star Games tu untuk pemain yang dah bertaraf Star sahajo..

Antara game yang aku suka main adalah:

1) Pool 8Ball.


2) Booya (cara main sebijik macam UNO):


3) Draw My Things (Paling aku suka):



Kalau ada yang perasan duit aku tinggal 375 je, sebab aku telah memboroskan coin yang aku dapat dengan membeli pen yang cantik untuk main Draw My Thing tu..haha

Nak dapat duit lagi, boleh beli guna PayPal, Log In hari-hari nanti dapat duit, atau pun bet masa main game. Tapi kalau dah bet pun kalah, nasiblah..hehe

Oklah, tu je nak update untuk hari ni. Sapa-sapa rasa nak main game, atau nak tengok-tengok OMGPOP ni, boleh klik link kat bawah tu.


ps: ralit lagi..

Feb 2, 2011

Pemandu Seorang Datuk Telah Menculik Diri Sendiri

Hahahaha!
Eh tergelak pulak, tapi seriuslah aku rasa berita ni lawak.

Kejadian berlaku di Shah Alam. Seorang pemandu peribadi seorang ahli perniagaan yang berpangkat Datuk telah merancang 'penculikan' dirinya sendiri, semuanya gara-gara beban hutang yang ditanggung. Kononnya, dia nak buat cerita yang dia ni telah diculik, dan telah membuat andaian bahawa Datuk itu confirm bersimpati dengan nasib dia, dan Datuk tu akan bayar wang tebusan RM250,000.

-gambar hiasan-


Pemandu tersebut menyuruh isteri dia membuat panggilan kepada Datuk itu untuk memberitahu bahawa suami dia telah diculik. 

Namun begitu, Datuk tu tak mudah nak dipermainkan.. Dia rasa curiga dengan panggilan tu, dan terus buat report polis. 

Adoilah.. ni mesti terpengaruh dengan filem-filem ni..haha~!
Sumber: HarianMetro

ps: tak pasal-pasal dah carik pasal..

Jan 31, 2011

Bermain Game Free di Google Chrome

Entry ini ditujukan khas untuk makcik ku yang comel ^^ ,
maka aku akan banyak menggunakan Alang sebagai kata ganti diri kedua.

**********************************

Okey, mari kita cari game WordSquare itu, alang dah install Google Chrome?
Kalau dah, sila buka Google Chrome itu ya.

Ok, lepas tu, cari ikon spanar kat hujung atas belah kanan window:


Klik, nanti keluar macam gambar kat atas, lepas tu klik Tools.
Kemudian, akan keluar macam ni:


Kemudian, klik pula dekat Extensions. Nanti tab baru akan terbuka, macam ni:


Selepas kena boo dengan si Google Chrome ni, kliklah dekat 'browse the gallery' itu. Nanti akan keluarlah chrome web store:



Bahagian tepi kiri, atas, dalam ruangan Apps, carilah Games dan klik.
Nanti akan ada banyak games yang boleh dipilih. Okey, sekarang nak cari game WordSquare tu.
Scroll sampai bawah, nanti jumpa ruangan Popular. Kalau WordSquare tu tak ada kat situ jugak, klik ALL.


Nanti dia akan keluar macam ni pulak:


Okey, kalau ada alang boleh klik terus, andai kata tak ada, mungkin sebab populariti dia dah jatuh ke apa ke, alang boleh search dekat tiap-tiap page kat bawah tu ya.

Okey bila dah klik dekat game yang diingini tu, nanti dia akan keluar macam ni:



Kliklah pada Install tu untuk install game tersebut, makan masa sikit ikut kelajuan internet.
Kemudian, secara automatiknya selepas habis install, tab baru akan terbuka menunjukkan Apps yang kita dah install.


Untuk main game tu, klik je pada ikon game tu, tapi andai kata nak install lagi game lain ke, apps lain ke, klik pada ikon Web Store tu aje. Ok?


Okey, dah boleh main. Oh tapi sebelum tu, klik pada butang sign up untuk daftar nickname. Jadi, bila nak main lagi lain kali, klik aje kat log in, masukkan username & password, then main macam biasa. 

Yang penting game ni FREE. haha. Internet je yang kena bayar. *kalau tak silap lah*

ps: selamat mencuba ya Alang :D

Jan 27, 2011

Anda ada Facebook? Try ni! Lawak beb!

Serius aku tak sangka langsung ada benda ni..haha!
OK nampak sangat aku yang ketinggalan zaman kan..
Sebab aku baru tau perkara ni -_-


OK aku terjumpa ni tadi pun sebab pensyarah aku post status ni:

"Scroll to the bottom of your Facebook page where it says in little blue letters, "English (US)." or "German", or whatever you selected. Click on it. When the language box pops up, click on the arrow next to "English (US) and select "English (Pirate)." When you've stopped laughing, paste this as your status."

Lepas tu aku pun try la, memang lawak pulak rasanya! haha!

Ada pulak bahasa lanun dalam Facebook..keh keh..



ps: sekian Cap'n Syazni melaporkan..arr!

Jan 21, 2011

Pelajar UiTM Parah Jatuh Bukit Broga

Gulp!
Seriaunya rasa bila baca berita ni dekat Berita Harian Online tadi.


Seorang pelajar UiTM Shah Alam cedera parah apabila tergelincir ketika mendaki Bukit Broga, dia terjatuh dari ketinggian 50 meter dan mengalami kecederaan serius tulang belakang.

Dan lagi, pelajar yang berasal dari Semenyih itu juga dipercayai sedang mendaki seorang diri pada pagi itu. Wah gila berani kau dik! Kau panjat Bukit Broga tu sorang-sorang? Lain kali jangan buat lagi tau.

Huhu..
Berita ni membuatkan lagilah aku tak mau pergi panjat Bukit Broga yang terletak hanya 10 minit je jaraknya dari rumah aku ni.. Oh ya, rumah aku dekat je dengan Bukit Broga ni, hari-hari aku boleh tengok bukit yang dari jauh nampak macam botak ni..hehe..

Tapi sekali pun aku tak pernah panjat bukit ni..
Sekadar tengok ajelah..

Bukan apa, aku takut nak panjat sebab orang kata Bukit Broga tu licin..hehe
Tengoklah kalau dah sampai seru aku untuk panjat nanti aku panjatlah..
heee...


ps: semoga adik  Norhanani Shahim lekas sembuh ya ~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...