Pages

Mar 31, 2010

Keadaan Terkini Din Beramboi


Salam semua..

Sayu je lagu2 yang keudara dari corong radio Era pagi ni..
Kesemua mereka begitu mengharapkan abang mereka,
iaitu Din Beramboi yang koma dan kritikal untuk kembali bangun dan pulih..
aku pun! serius!

Ada beberapa blog yang menceritakan punca DIn Beramboi boleh sakit,
antaranya adalah di blog Zaimi..
Korang boleh baca disitu..

Namun setakat kini [9.10 a.m],
sudah ada berita2 baik yang kedengaran..
Dengarnya beliau semakin stabil~

Khabarnya proses pemindahan darah berlaku dengan baik kerana ramai rakyat Malaysia yang prihatin pergi mendermakan darah kepada beliau! Tahniah rakyat Malaysia!

Antara berita2 baik yang aku tengok di Twitter adalah seperti ini:


lagi..


Berita yang positif nampaknya..Alhamdulillah..
Marilah kita teruskan berdoa agar beliau kembali sedar..


ps: D, Adi, Burn & Rini temankan Pak Nil kat konti pagi ni.. 

Mar 30, 2010

Din Beramboi Masuk Hospital sebab kritikal?

Salam semua..

Aku rasa berita ni tergempar sangat,
aku sangat terkejut..


Din Beramboi, pelawak yang tengah hangat masa kini,
seorang DJ ERA pulak, tenat di hospital?


Mula-mula aku terbaca kat FanPage Zizan Raja Lawak
Zizan tulis status macam ni:


Tak kan Zizan nak main2 hal-hal macam ni..
Lagi pun, profile tu memang Zizan sendiri admin nye..

Lepas tu, aku search pulak kat internet, Murai.com.my pun ada melaporkan berita ni..
Tapi dalam berita tu ada pulak perenggan yang menyatakan tarikh 31 March, sedangkan hari ni baru 30 March..
Mungkin typing error..

Tapi aku sangat terkejut!
Sedih la!

:(

Kalau berita ini benar, marilah kita same2 doakan beliau kembali sihat..

ps: blog Azwan Ali mengatakan, Aznil ada mengesahkan Din Beramboi kini di ICU,  :((

Kucing Biri-Biri

Salam semua =)

Bila dengar perkataan kambing biri-biri, 
apa yang akan korang bayangkan?

Kalau aku, aku akan terbayangkan haiwan yang berbulu lebat,
bulu bergulung-gulung dan haiwan tu kelihatan montel je..

Tapi dekat rumah pulak ada kucing biri-biri..
Lebih kurang dengan makhluk yang aku bayangkan tadi,
cuma gantikan kambing dengan kucing~


Badan dia semakin menjadi-jadi sejak betukar makanan ni..
DIa dah muak dah dengan biskut Friskies, sekarang ni makan Fancy Feast lak,
yang perisa Salmon + Beef + Cheese..
Memang dia suka sangat la perisa baru ni..
Badan pun macam dipam-pam..
Bulu pun semakin lebat..
Elin semakin bobok dan bertukar menjadi biri-biri jadian.. hee..

ps: cinta tanpa pengorbanan ibarat sirap tanpa gula~

Mar 29, 2010

Ghajini

Salam semua =)

Apa khabar korang semua harini?
Nuffnangers, dah cek ke kutipan korang untuk minggu lepas? 
Amacam, ada untung?
Aku?
Boleh lah.. Terima kasih pada semua yang bersimbiosis, memberansangkan juga la kutipan..
=)

Harini aku nak review mengenai 1 filem Hindustan, yang mengikut cakap2 dikatakan dilakonkan semula oleh pihak hindustan, sebab asalnya ini cerita Tamil.. Tetapi heroin dia tetap orang yang sama, iaitu Asin, seorang heroin filem Tamil yang terkenal dan cantik!

Hero cerita Ghajini ni dalam versi Hindustan adalah Aamir Khan..


Secara ringkasnya, cerita ni mengenai Sanjay Singhania, seorang bisnesman yang sangat2 kaya dan berjaya,
dan telah bercinta dengan seorang model iklan, Kalpana, yang gila-gila tapi sangat baik hati..

Percintaan diorang ni bermula pun sebab Kalpana ni pandai2 buat cerita kata diorang bercinta, padahal dia tak pernah tengok pun muka Sanjay tu.. Jadi bila cerita dah tersebar luas, Sanjay ni marah dan nak pergi serang Kalpana tu.. 

Masa on the way nak pergi [mak oi banyak gile kereta escort Sanjay ni], Sanjay ni ternampak seorang perempuan tolong budak2 cacat melintas masuk Muzium..dia pun ala-ala tersuka la kat perempuan tu..
Lepas tu, dia pun sampai la kat tempat kerja si Kalpana ni, dekat sebuah agensi iklan, memang niat nak pergi maki la Kalpana ni, sebab pandai2 je buat cerita diorang nak kahwin..

Tapi, bila Kalpana ni pusing je kepala pandang kat dia, dia terkejut..Inilah perempuan yang dia nampak tolong budak-budak cacat tadi.. Yang Kalpana ni pulak ingat Sanjay ni nak korek cerita 'percintaan' dia.. Dia pun cerita la macam betul2 je dia kenal Sanjay tu.. Last2 Sanjay ni nak marah pun tak jadi, mungkin sebab dia tau dah perempuan ni sedikit mereng..haha! Tapi dia tak perkenalkan diri dialah Sanjay tu, dia hanya dikenali Kalpana sebagai Sachin.. Menarik jugaklah kisah percintaan diorang, korang boleh saksikan sendiri..hehe

Tengah syok2 bercinta, Kalpana ni pulak memang la baik tak tentu arah.. Masa Sanjay ni pergi London untuk outstation,Kalpana ni pulak ada shooting kat Goa.. Masa on the way tu, dia dah jadi hero dengan menyelamatkan banyak kanak-kanak dari jadi mangsa pelacuran dan penjualan organ.. 

Dan disebabkan itu jugalah Kalpana ni kena bunuh..Sampai mati dia tak tau Sachin itu adalah Sanjay Singhania yang dia selalu ceritakan tu.. Sanjay pun kena ketuk kepala dia dengan besi yang sama Kalpana dibunuh.. Sebab tu dia menderita Short Term memory Lost, tapi dia ada inisiatif yang sangat menarik untuk buat dia tak lupa bahawa dia nak balas dendam kat Ghajini tu.. Sebab sebelum mati, Kalpana tu sempat bisik nama Ghajini kat telinga dia..

Untuk pemahaman yang lebih jelas, baik korang tengok cerita ni, aku rekomen.. Sebab dia banyak unsur flash back, dan tak macam kebanyakan cerita hindustan yang lain. Aku dah tengok 2 kali..hehe

Tapi, dalam cerita ni, Aamir Khan macam eksen sket la badan dia dah lawa.. dah berketul-ketul..
Bila lagu je pakai la baju nampak badan..


Cerita ni tak banyak lagu pun, ada sikit je..hehe..

Pengajaran yang boleh diambil dari cerita ni?

Betullah pepatah orang melayu,
''Buat baik berpada-pada"

=)


ps: Lagu dia yang kat padang pasir ni best..hehe

Mar 28, 2010

Tuah Anak Erra Fazira

Salam semua =)

Bertuahnya menjadi si kecil Engku Aleesya Engku Imran, 
mungkin nasib menjadi anak wanita cantik bernama Erra Fazira, yang juga merupakan bekas Ratu Malaysia.


Erra & Imran nampaknya memang berpandangan jauh dalam menjaga si comel Aleesya yang akan menyambut hari lahirnya yang pertama 30 March ini..
Yelah, mereka ni lebih dari mampu nak menjaga anak mereka, sedangkan mak abah aku yang biasa2 ini pun jauh merancang masa depan anak-anak, ini pula yang berkemampuan, tidak salah berfikir demi kebaikan anak sendiri kan? :)


Antara tuah si anak adalah, Erra Fazira menabung untuk pembiayaan pelajaran anaknya itu walaupun RM1 sehari, kalau RM1 sehari, setahun dah RM365, kalau dah nak masuk U nanti, selepas 18 tahun, dah ada RM6570 dah.. itu kalau RM1 sehari, kalau RM10? Tak ke RM65, 570? Wah..aku rasa Erra Fazira mampu je nak simpan RM10 sehari.. bestnya.. :) Namun mereka tidak akan menentukan minat Aleesya, biar Aleesya sendiri tentukan dia nak jadi apa besar nanti, mak dengan bapak sappot duit aje ye nak! Namun Erra tetap memberi penekanan agama dan sivik pada anaknya itu.

Seterusnya, Erra Fazira dan Engku Imran sudah merancang mahu membelikan anaknya itu sekurang-kurangnya sebuah rumah kecil.. Best tak? Pada pendapat aku lah, paling-paling pun kelak, kalau dia tak nak duduk rumah tu pun, mungkin atas faktor dia belajar/kerja jauh dari rumah tu, dia boleh sewakan.. Dapat jugak income bulan2 kan? 

Erra juga mengatakan tegas dalam mendidik anak, kalau nakal, memang dia tidak teragak-agak untuk jentik! Ini semua untuk kebaikan Aleesya juga, Erra mahu dia membesar dengan penuh rasa hormat pada orang yang lebih tua. Erra juga sudah mengurangkan aktiviti kerjayanya demi menguruskan anak mereka. 

"Jika tidak menyusahkan pihak produksi, Erra tidak mahu duduk di lokasi hingga lewat malam atau pagi. Erra juga tidak mahu bekerja tujuh hari seminggu kerana ada anak yang perlu diberi perhatian.
Erra Fazira juga ada menyatakan perancangan mahu memberikan Aleesya adik apabila anaknya itu sudah menjangkau umur 2 tahun nanti!

Emm begitulah kasih ibubapa dalam menjaga anak kan? 


sumber berita dari Harian Metro. 

ps: mereka yang membuang bayi itu BODOH.

ps+: tibe2 tringat dulu kawan aku Dettol & Ain cakap muka Zaimi macam Engku Imran.. tak sama kan? tak sama kan? hehehe..

Mar 27, 2010

Happy Bitrhday Nana!

Salam semua =)

Macam mane hujung minggu anda semua?

Ada pengumuman kecil, kalau nak link exchange, click gambar kecik di sebelah kiri ni ye :)

Hari ni 27 March, genaplah umur adik perempuan aku 15 tahun..
Pejam celik pejam celik dah besar dah si helmet ni.. hehe..


Pagi-pagi lagi mak + abah dah keluar pergi beli kek hari jadi..
Memang tradisi keluarga kami, tiap2 birthday, kek akan dibeli,
kek saja untuk keluarga kecil kami ni makan2..
takde parti2 ke apa ke..
kalau ade duit lebih, abah akan buat kenduri doa selamat sikit..
kalau tak, kek sahaje la akan dibeli..
melainkan kalau si tuan punya badan tak ada dirumah..


Elin pun sibuk2 gak..hehe..
Macamlah dia boleh makan kek tu..
Last sekali dia terjun gak pergi makan Fancy Feast dia..
hehe..


Well, selamat hari lahir adikku!



ps: suka tak hadiah akak bagi? hehe.. =)

Mar 26, 2010

Airport Mania -First Flight

Salam semua =)

DIharap semuanya sihatlah hari ni ye?
Teruskan berblog dan saling bantu-membantu mengklik nuff..hehe..

Hari ni aku tak berapa nak cerdas, kepala pun asik rasa berpusing2 aje..
Maka harini aku nak review 1 lagi mini game untuk pc,
yang bernama Airport Mania First Flight..


Game ini kisahnya adalah, kapal terbang mendarat [arrival] di lapangan terbang,
kita kena arahkan dia ke pintu masuk, 
dan dia akan turunkan dan masukkan penumpang dengan sendiri [loading],
kemudian kita kena arahkan dia terbang pergi [departure].

Kita akan diberi markah berdasarkan kecepatan kita settlekan mereka.
Kapal terbang yang Early akan memberikan markah yang lebih banyak berbanding On Time dan Late!

Seperti biasa, level permulaan dia kacang aje,
memang gerenti pass la level ni..


Kapal terbang pun yang kecil, cepat loading, dan tidak begitu banyak songeh..
Gate ketibaan pun kecil je, memang aman la main level awal2 ni..

Tapi semakin lama semakin susah la jugak, sebab game ni, 
memerlukan konsentrasi mata kita untuk peka ke setiap ceruk screen,
nak tengok kapal terbang kat langit, yang dah kat bawah, yang nak terbang balik..
Macam setakat yang aku dah main sampai Stage 5 Level 3 ni, 
kapal terbang semakin banyak masalah..


Kapal terbang pun dah upgrade, tapi makin besar, makin lambat la dia loading..
Di level yang aku main ni, dia ada bengkel dan stesen minyak jugak, 
dimana ini adalah kemahuan2 tambahan bagi semua kapal terbang tu..
memang kekadang senak jugaklah mata dan otak mainnya..haha..

Semakin level meningkat, kita bolehlah upgrade airport kita..
boleh tambah petak parking menunggu, 
lane VIP, upgrade gate untuk cepat loading,
movie angkasa untuk lengahkan plane yang belum mendarat,
dan juga kapal terbang jenis baru, yang selalunya lebih besar dan boleh menampung lebih banyak penumpang,
sekaligus bagi banyak markah..


Disebabkan aku pun tengah main game ni, tak habis lagi,
maka aku rasa dari apa yang aku dapat tengok adalah,
game ini mempunyai 8 stage, dimana di dalam setiap stage itu pulak ada beberapa level..

Makanya, siapa2 suka game comel + mencabar,
bolehlah try game ini..

hehehe..

ps: kenapalah aku ni suka main game..aiyak!~

Mar 25, 2010

8 cara hebahkan Earth Hour

Salam semua =)

Seperti yang kita semua sudah maklum,
27 Mac ni akan ada Earth Hour, yang dijangka berlangsung pada pukul 8.30 - 9.30 malam!~

Marilah kita sama-sama memadamkan lampu dan sebanyak mungkin barang elektrik dirumah kita,
di kedai kita, di asrama kita, atau di mana-mana sahaja, hanya untuk 1 jam sahaja.
Semua ini untuk kepentingan kita juga, inilah masanya kita menunjukkan keprihatinan kita terhadap bumi yang kita diami ini..

1 jam tak lama pun =)

Untuk memeriahkan lagi Earth Hour 2010 ni, mari kita sama-sama ramai-ramai hebahkan mengenai Earth Hour ini. Jom lah tunujukkan yang rakyat Malaysia pun prihatin juga, kan? :)

Mengikut Squidoo.com, dia ada bagi beberapa cara untuk kita hebahkan Earth Hour ini kepada mereka yang berada disekeliling kita, tapi yang mungkin tak tahu, atau lupa mengenai Earth Hour ini.

8 cara yang aku rasa relevan dan senang untuk kita laksanakan adalah:

1) E-MAIL

Kita boleh menghantar email kepada kenalan dan famili kita untuk memberitahu mengenai Earth Hour ini, boleh juga menggunakan surat biasa dan setem 30sen. Mana pun boleh, asalkan mesej kita sampai. Tetapi janganlah letak subjek email "Earth Hour", tapi bila klik, pergi laman web yang 'dapat2 duit' tu pulak ye.. memang nak kena sumpah..


2) FACEBOOK

Kebanyakan orang ada akaun Facebook sekarang, jadi bolehlah kita tulis mengenai Earth Hour ini dibahagian Status, ataupun Notes.. Di Facebook juga banyak page/group mengenai Earth Hour ni, yang boleh kita join dan invite sekali kawan2 kita..


3) FORUM

Kepada mereka-mereka yang gemar mencipta topik diforum, ha inilah masa yang sesuai untuk kita hebahkan Earth Hour ni, boleh juga kita bincangkan lebih lanjut mengenai Earth Hour ni, apa boleh dibuat dalam gelap2 tu, apa lagi yang boleh kita jimatkan.. macam2 lagi..


4) CAKAP

Cakap..cakap! Macam tuan direktor Ahmad Nisfu suruh.. Cakap saja mengenai Earth Hour ni kepada sesiapa yang kita jumpa, walaupun orang yang berdiri sebelah kita dalam LRT..haha.. Tapi tengok la mood dia dulu, buatnya dia tengah hangen 1 badan, karang Earth Hour kemana, kau kemana..


5) TELEFON

Sekarang ni boleh dikatakan hampir semua orang ada handphone, maka bolehlah sebarkan Earth Hour ni melalui telefon, tak pun SMS saja kalau kedekut kredit.. Sambil tanya-tanya khabar tu, boleh lah selit2 sikit cakap pasal Earth Hour ni..tak salah beringat2 ni.. 


6) PAKAIAN

Untuk kesan yang lebih menyeluruh kepada umum, anda juga boleh membeli dan memakai pakaian yang ada tercetak mengenai Earth Hour ini. Jadi bila masyarakat melihat cetakan di baju, topi, beg atau seluar anda itu, mungkin mereka akan teringat dan turut melaksanakan Earth Hour ini..kan senang tu..


7) BLOG

Rata-rata readers blog aku ni blogger kan? ha.. apa lagi, hebahkan mengenai Earth Hour ini di blog anda. Seperti yang aku buat ini.. haha.. untuk kepentingan dunia kita juga..


8) TWITTER

Cara yang paling mudah! Tweet kan saja mengenai Earth Hour ni di Tweeter.. Untuk kesan yang lebih menjadi, gunakan #Earthhour dalam Tweet anda.. secara tak langsung, mungkin ramai yang akan turut serta dalam Earth Hour ini ;)


Jadi, jangan lah nak hebahkan saja kalau kita pun tak buat,
mari kita sama-sama bersatu dalam menyelamatkan bumi dengan menyertai Earth Hour di Malaysia pada 27 Mac 2010, jam 8.30-9.30 malam..



ps: sikit-sikit lama-lama jadi bukit~

Mar 24, 2010

Review: Katz Tales - Living Under the Velvet Paw

Salam semua =)

Pada hari ini, aku nak membuat review mengenai sebuah buku yang amat sesuai untuk pencinta kucing, yang bertajuk Katz Tales - Living under the velvet paw, ditulis oleh Ellen Whyte. [ISBN 978-967-3035-64-9]


Buku ini terbahagi kepada dua bahagian, dimana bahagian pertama berkisahkan tentang pengalaman penulis memelihara beberapa ekor kucing tempatan Malaysia, atau lebih kita kenali dengan Kucing Kampung. Ellen memuatkan kisah-kisah mengenai kucing-kucing yang pernah menghuni rumah beliau sepanjang beliau menetap di Malaysia, bermula dengan Scoop, Mr Bones, Au dan Target. Bahagian ini banyak bermain dengan perasaan aku, penulis bijak bermain dengan emosi ketika menceritakan mengenai kisah hidup makhluk-makhluk comel itu! Ada kisah yang buat aku ketawa, tersenyum, sedih..dan selalunya membuatkan aku pergi memeluk Elin, dan teringatkan Boody. Penulis turut menekankan, bahawa kucing bukanlah sekadar haiwan peliharaan, tetapi turut berfungsi sebagai teman dan ahli keluarga. Aku setuju dengan kenyataan ini! 

Bahagian dua pula, Ellen menyelitkan beberapa tips mengenai kucing, penjagaan makhluk comel ini dan perkara yang sering menjadi tanda tanya bagi pemelihara kucing. Bahagian ini amat berguna bagi mereka yang ada terfikir untuk menjadikan kucing teman di rumah, kerana disini ada dijelaskan mengenai budget yang pelu diperuntukkan untuk kucing setiap tahun, bagaimana menjauhkan kucing dari merosakkan perabot, dan penekanan bahawa kucing adalah haiwan yang mempunyai jangka hayat yang agak lama, jadi memerlukan kesungguhan dalam membela meraka, kerana mereka juga makhluk Tuhan yang tidak boleh disia-siakan.

Secara peribadi, aku merasakan buku ini sangat menarik, sebab aku sanggup untuk teruskan membaca walaupun di dalam gelap! Haha! Aku berkongsi bilik dengan adik aku, jadi bila dia nak tidur, lampu mestilah kena padam. Aku baca hanya dengan menggunakan cahaya dari lampu sinki bilik air..haha.. Buku ini juga turut menyelitkan gambar-gambar si comel itu semua, maka kita boleh lebih menghayati kisah mereka. =)

Buku ini sudah berada di pasaran Malaysia, Singapore, Brunei dan juga Indonesia dan hanya berharga RM28 sahaja! Memang berbaloi bagi buku yang setebal 200 mukasurat ini =)

Maklumat lanjut bagi buku ini boleh dibaca disini.


ps: mungkin aku akan kembali membaca buku selepas ini setelah hampir 7 tahun aku lupakan hobi itu.




  



Mar 22, 2010

Pizza CHunky Loaded

Salam semua =)

Beberapa hari lepas, aku dengan adik aku saje2 lah pergi try pizza baru kat Pizza Hut tu,
yang namenye Chunky Loaded tu..

-kita minum dulu!-

-cantik tak shawl beliau?-

Taraa! Inilah pizzanye!
kami beli yg regular je..
bagaimane rasenye?
aku tak nak komen lah..
aku taknak dicakap menghasut ke ape ke..
maka, kalau nak tau tau, makanlah sendiri..huhu..

tapi, dah lame dah sebenarnya aku tak pergi ke Pizza Hut,
jadi mase aku pergi haritu, aku rasa sedikit teruja..
haha!

Sebab dekat tiap2 meja ade button2 yang leh dipicit untuk panggil waiter..keh keh keh..

nampak tak button2 oren tu?
hehe..
kiranya tak payah lah tercangak2 nak panggil waiter kalau dah bersedia nak order..
tekan je, nnti dia dtglah..

kepada sesape yang dah tau pasal ni, maaflah ye..
aku baru tau..
yelah, orang selalu makan nasik je, jarang makan pizza..hehe ;)

ps: teringat Pizza Domino.....drooooooling~

Mar 21, 2010

Si Rambut Helmet & Si Rambut Bawang

Salam semua =)
Semalam seharian aku meneman nenek balik ke Bangsar..

Selongkar-selongkar barang lama kat rumah tu, aku terjumpa la sekeping gambar yang nostalgic giler..
haha.. Gambar Si Rambut Helmet dan Si Rambut Bawang..

Mereka adalah adik-adikku..
Nana adalah si rambut helmet, sebab masa ni,
jangan lah nak suruh dia selit rambut tu belakang telinga, 
sampai sudah dia tak mau.. haha!
maka rambut dia menten gitu je, macam bentuk helmet..hehe..

Si rambut bawang pulak adalah Boy,
sebab rambut dia yang kat bahagian pusar, tercacak je naik tak nak turun2..
Macam bawang..hehe..

Hmm..
Cute la pulak tengok gambar ni..
Yelah masa ni diorang kecik lagi, kalau tak silap masa ni umur Nana 3, Boy darjah  2 kot..
Rumah pun tak pindah lagi masa ni..

Sekarang ni, dah besar gedabak dah adik2 aku ni, dua2 dah lagi tinggi dari aku..
cess..
Kalau dulu comel, sekarang dah lawa & macho dah..hehe..
Ambik gambar pun dah tak reti nak berdiri tegak, ade je aksi pelik2..
hehe..

ps: Cepatnya masa berlalu.. aku ingat lagi betapa aku excited bila dapat tau mak aku pregnantkan diorang..
=)

Mar 19, 2010

Email Sahabat Lama

Salam semua =)

Kononnya aku nak buat entry mengenai Tom Kenny & Bill Fagerbakke, tapi tak jadi lah..

Hari ni, aku dapat  email..
Dari Sahabat Lama..

Tajuk email? Perghhhh...menggugat iman beb!
Memang tergerak la jari aku ni menekan kat email tu..
Kalau korang tak nampak, boleh la klik untuk penglihatan yang lebih jelas..

Wah wah, ada orang nak bayar hutang nyah!
Gembiranya aku!
Macam tau2 je aku kekeringan ni..

Selepas aku klik, aku pun bacalah email dia..

Wah.. Aku dah syak something bila dia ade perkataan LIHAT DI SINI tu..
Tapi best ar cara dia susun ayat2 dia tu..
perghh..

AKu pun klik la apa yang dia suh klik tu walaupon aku dah tak caya dah kat Sahabat Lama ni..
huhu..

La.................
Rupenya duk promote blog duit gini..
Attoi!
Selama ni macam2 subjek dorang ni letak kat email blog, jarang aku terdetik nak klik..
Ini beerti Sahabat Lama aku ni terer lah main keyword..

Attoi! Aku ditipuinye pun!

ps: kepada pengirim email tu, tak baik tau cakap camtu..itu menipu namanya..

Mar 18, 2010

Biodata Spongebob Squarepant & Patrick Star

Salam semua =)

Masa aku kecik2 dulu, mak & nenek aku suka pasangkan aku video tape untuk mengelakkan aku bosan dan main yang bukan-bukan. Selalunya, pita video yang menjadi pilihan adalah kartun lah, macam Mickey Mouse, Donald Duck, Popeye, Bugs Bunny.. Tapi itu semua kartun lama, mungkin dah jadi hikayat? haha..kalau ada pun aku tengok, kebanyakkan watak2 kartun tu telah diberi nafas baru dengan lukisan2 yang lebih cantik, dan lebih 3D..

Itu kartun zaman aku, zaman sekarang ni, ramai kanak2 menonton Spongebob Squarepants.. Eh best gak rupenya kartun ni, kalau dah tak ade cerita sangat, aku pun layan cerita ni..hehe..

Saje lah nak share dengan korang maklumat yang aku baca dari sini walaupun mungkin korang dah tau =)

Siapakah Spongebob?

Spongebob adalah sebuah sponge laut yang hidup dengan haiwan peliharaannya, Gary, dalam sebuah rumah nenas yang lengkap berperabot,mempunyai dua bilik tidur, di bandar Bikini Bottom. Impian SpongeBob ialah menjadi Tukang Masak  terulung didasar laut, dan dia menjalani impiannya itu setiap hari setelah bekerja sebagai Penggoreng Krabby Patty di Krusty Crab. SpongeBob adalah sebagai optimis dan bersungguh-sungguh,namun ia tetap tidak boleh mengelak dirinya  dan orang-orang di sekelilingnya ditimpa masalah. Dia sering ditimpa masalah sekiranya berusaha terlalu bersungguh-sungguh. Namun, SpongeBob berfikiran positif, dan bersemangat di dalam hidup, sampai orang lain merasakan dia menjengkelkan. Hobi Spongebob adalah meniup buih belon, menangkap (dan membebaskan) ubur-ubur dengan sahabat baiknyanya, Patrick serta berlatih karate.

Itu Spongebob, siapa pula Patrick Star sahabat baiknya itu?
 Patrick Star adalah sebuah tapak sulaiman merah jambu yang merupakan sahabat baik dan jiran Spongebob. Dia tinggal di bawah batu dan gemar memakai seluar mandi bercorak sebagai pakaiannya. Patrick bukanlah tapak sulaiman yang bijak di laut, namun ia tetap menghadiri kolej, walaupun tidak begitu yakin apa yang dia pelajari. Dia hanya mampu menumpukan perhatian hanya 0.02 saat sahaja. Aktiviti kesukaannya adalah tidur, menangkap ubur-ubur, tidur siang, meniup buih belon, berdengkur dan makan ais krim. Buat masa ini dia tidak punya pekerjaan. Sebagai sahabat baik SpongeBob, Patrick selalu memberikan nasihat dan dorongan saat mereka di dalam penjelajahan, yang biasanya hanya menyebabkan mereka berdua ditimpa lebih masalah. Namun,nasib mereka selalunya baik pada akhirnya. Tapi, walau apa pun, Patrick akan selalu menjadi teman setia SpongeBob.

Suara watak SPongebob dilakonkan olah Tom Kenny..

Manakala suara Patrick dilakonkan oleh Bill Fagebakke..

Mungkin esok aku cerita pasal mereka ini pula =)

Mar 16, 2010

Taktik Baru Peragut

Peragut, pencuri, pencopet..
Tak kisah lah apa sahaja yang anda mahu labelkan pada mereka,
tapi mereka ni memang tak jemu-jemu mencari cara baru untuk mendapatkan harta benda kita untuk dibuat harta mereka.. memang tak senonoh!



Akhbar Harian Metro melaporkan bahawa mereka-mereka ini, dah jumpa 1 skill baru untuk memperdaya mangsa-mangsa mereka dengan mengambil kesempatan terhadap kekurangpekaan si mangsa.

Contohnya macam aku lah, bila pergi makan di luar, aku selalu nya akan letak beg tangan aku atas riba kalau beg itu kecil, tapi sekiranya besar sedikit, aku akan letak di atas kerusi kosong, dan rapatkan kerusi dengan aku. Kalau di dewan kuliah pulak, aku selalunya akan letak beg di atas lantai, lebih-lebih lagi kalau meja yang bercantum dengan kerusi tu, ruang memang lah tersangat terhad..

Haa.. situasi beginilah yang dieksploitasi oleh para pencopet ni semua.. Dengan lagak habis selamba, dia akan menghampiri kita dan menukar beg kita itu, dengan beg lain yang mirip. Kalau dalam beg aku yang hanya ada duit beberapa helai yang ciput tu, alat mekap sikit2, aku tak begitu risau, tapi masalahnya ada kunci rumah, kunci kereta dan henfon!  Oh teringat pulak kejadian aku tercicir beg tangan dan henfon aku lesap di dalam FST UKM.. gila tak? Hilang dalam fakulti..

Jadi berhati-hatilah, lebih-lebih lagi dengan taktik baru mereka ini..

ps: kesian pada mangsa, harap bertabah.

Mar 15, 2010

Happy Birthday Boy & Tok

15 Mac, adik lelaki aku berkongsi besday dengan tok aku [mak kepada abah]..

So, happy birthday boy!

dan tok!

Boy yang ke 20, tok yang ke 78..
Semoga baik2 semuanya =)

ps: masa berlalu sangat pantas.. 

Mar 14, 2010

Al-Fatihah Pak Lang

Semalam parents aku bergegas berangkat ke utara tanah air sebab dapat panggilan sepupu abah aku dah nazak..
Aku panggil dia Pak Lang Kod semasa hayatnya.. Arwah memang rapat sengan abah, dari kecik lagi..

Abah bertolak balik ke sini lepas menziarah dia semalam dalam pukul 11 malam.. Masa tu pun memang dia dah di hujung-hujung.. Namun abah tak boleh stay lame2 kat sana, sebab kami tinggal berdua beradik aje.. Jarak dan masa perjalan pun bukannya dekat..

Dalam perjalanan balik, abah dapat 1 panggilan dari famili dia, lebih kurang pukul 1 pagi.. Dia dah pergi..
Tamatlah riwayat hidup dia setelah separuh abad dia menjalaninya.. Dia meninggalkan seorang isteri dan beberapa orang anak..

Semasa hayatnya, dia seorang guru silat yang hebat.. Terlalu banyak ilmu2 silat dia tuntut.. Namun, semua tu tak berguna lagi ketika bertarung dengan Malaikat Maut.. Dia menjadi selemah2 insan.. Buah pinggangnya rosak teruk, sehingga salur kencingnya pecah dan mengganggu paru-paru.. keadaan yang sebenar aku tidak pasti, aku hanya mendengar cerita dari emak dan abah..
 Semoga Arwah Pak Lang selamat semuanya, khabarnya akan dikebumikan selepas waktu Zuhur.. 
Al-Fatihah..



ps: gugurnya 1 lagi nyawa ketika belum sempat mencecah 60 tahun..

Mar 12, 2010

Akademi Fantasia 8 Kehilangan Penganjur Terbesar


Mengikut akhbar Utusan Malaysia hari ini,
aku ada terbaca..

Akademi Fantasia musim terbaru ni, 
dah kehilangan penganjur terbesar dia selama ini..
'Penganjur' gah itu sudah tidak lagi menaja program realiti terbabit untuk tahun ini..

Wah..aku terkejut jugaklah tau pasal perkara ni..
Di mana silapnya ye?

ps: ape lg yg merah ye?


Game Pasar Malam Tycoon & Mamak Dashed

Salam semua =)

Negara kita Malaysia ni kan, penuh dengan ragam,
sampai ada 1 task dalam Raja Lawak tu, bertajuk Typical Malaysia.

Sabtu lepas masa aku pergi pasar malam,
aku terpikir sesuatu, aku pernah main PC Game dari luar negara yang jenis Tycoon2 ni,
macam Zoo Tycoon, Mall Tycoon, Rollercoaster Tycoon..

Alangkah bestnya, kalau graduan-graduan bidang berkaitan penghasilan game-game ni semua,
menyelitkan unsur Malaysia dalam game2 ni kan?

Contohnya, macam Pasar Malam Tycoon..
Kita control pasar malam tu, bermula dengan level rendah, kita hanya ada 1-2 gerai je,
yang jual pun yang murah2 je macam sayur2 ngan air je..
Makin naik level, kita boleh upgrade pasar malam kita tu,
objektif dia untuk dapat keuntungan..


Kesukaran game tu pulak bergantung pada kawasan yang kita pilih,
kalau kawasan bandar, lain lah cabaran dia dengan pasar malam di kawasan kampung..
kita gak kena uruskan mengenai kebersihan, masalah pengemis dan sebagainya..

Wah best2..hehe..

Pastu aku jugak gemar betul la main game yang ala2 dashed2 ni..
Macam Diner Dashed, Cake Mania, Coffee Shop..
Game yang berunsurkan kedai.. Makin lama makin banyak benda dia jual, pelanggan pun makin ramai, 
sampai tak menang tangan lah si penjual..

Apa kata Mamak Dashed pulak diwujudkan?
Bermula dengan kedai mamak yang kecil..
Mula2 kedai tu jual teh tarik  ngan roti kosong je..
Makin level naik, makin banyak menu dia jual..
Pastu customer lak akan mintak side order..
Contohnya mula2 roti tu kuah kari dal aje, 
Bila naik level, leh plak dia mintak dal campur sambal ke..
Mintak roti sardin ke, roti tissue ke..


Sampailah kedai mamak tu jual Nasi Kandar ke, Briyani ke..
Pastu makin naik level, lame2 ade TomYam corner plak kat kedai mamak tu..
Customer lak ada macam2 jenis..ada pakcik2 tua yang bayar kurang tapi lepak lame,
ade student, ade couple, ade bisnesman.. 

hehe..
kalaulah ada game ni diwujudkan, mesti aku beli punyalah..
selain 2 situasi ni, banyak lagi game yang boleh diwujudkan jugak..

hm..pe aku merepek petang2 ni..


ps: semacam serik dgn blog, tu yg tutup jap aritu.


Mar 7, 2010

Direct Message dari Najib Tun Razak

Salam Semua =)

Baru-baru ni aku active balik akaun Twitter aku yang dah lama berhibernasi tu..
Maka aku pun adalah follow beberapa orang terkenal..
Kebanyakannya selebriti tanah air kita la..
Ramai la, saja2 je nak sibuk2..haha..

Dan aku juga ada follow Twitter Perdana Menteri Malaysia,
Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak..

Yang aku rasa bestnya, sebagai penghargaan kepada follower beliau,
beliau hantar mesej untuk mengucapkan terima kasih..


Wah.. Perdana Menteri kita pun boleh hantar ucapan terima kasih sebab ada orang sudi follow dia,
tak kira la kalau bukan dia sendiri yang sent mesej tu, mungkin ada yang cakap mungkin admin Twitter dia yang hantarkan, tapi dia hantar jugak kan? Inilah namanya Budi Bahasa Budaya Kita =)

Aku yang biasa2 ni pun tak reti2 nak hargai follower.. tak cakap terima kasih pun sebab follow..
Malunya..huhu..

Terima Kasih PM!


ps: terima kasih kepada semua yang sudi follow/add blog/Twitter/Facebook aku :)


Anak kepada sepupu.

Petang semalam, lepas kenduri di Beranang tu,
ada sepupu aku datang rumah.. 

Aku panggil dia Abang Long, dia ni sepupu aku belah abah..
Dia datang 1 family dia.. Umur dia 30-an la jugak, dan anak-anak dia masih kecil :)

Ini anak dia yang sulung, namanya Ayuni.. 6 tahun..
Sebijik muka bapak dia..

Yang ini pulak yang nombor dua..namanya Ashraf..4 tahun..
 dah sebijik muka  mak dia pulak..

Yang ke-3 masih dalam perut..Insyaallah bulan 6 keluar lah dia..huhu..

Yang sulung ni sangat2lah suka melukis.. mentang-mentanglah bapaknya arkitek..haha..
Datang rumah aku terus aje mintak kertas ngan colour pencil..
Yang paling best dia kata, "Ayuni nak buat kulisan"

Hehe..boleh pulak dia sebut 'Lukisan' sebagai 'Kulisan'..

Aku tak berapa reti sangat layan kanak-kanak..
huhuhuhu..

Layan camtu-camtu je boleh la..
Kekok kot?
Yelah...adik pun ada 2 ketul je..hehe..


Tok aku suruh diorang pangil aku Chaq [Along dalam loghat Kedah],
tapi aku takmo la Chaq.. aku tak bese ar cakap Kedah..
Panggil Along sudeyh..heehee..

Tapi diorang panggil aku Kakak je..haha! Kang explain lebih2 kang dorang bukan paham pun, otak lembut lagi.. maka aku biarkan aje..muda sket..kikiki...

ps: anak aku nanti mak aku suruh panggil aku mak jugak..huhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...