Pages

Mar 12, 2010

Game Pasar Malam Tycoon & Mamak Dashed

Salam semua =)

Negara kita Malaysia ni kan, penuh dengan ragam,
sampai ada 1 task dalam Raja Lawak tu, bertajuk Typical Malaysia.

Sabtu lepas masa aku pergi pasar malam,
aku terpikir sesuatu, aku pernah main PC Game dari luar negara yang jenis Tycoon2 ni,
macam Zoo Tycoon, Mall Tycoon, Rollercoaster Tycoon..

Alangkah bestnya, kalau graduan-graduan bidang berkaitan penghasilan game-game ni semua,
menyelitkan unsur Malaysia dalam game2 ni kan?

Contohnya, macam Pasar Malam Tycoon..
Kita control pasar malam tu, bermula dengan level rendah, kita hanya ada 1-2 gerai je,
yang jual pun yang murah2 je macam sayur2 ngan air je..
Makin naik level, kita boleh upgrade pasar malam kita tu,
objektif dia untuk dapat keuntungan..


Kesukaran game tu pulak bergantung pada kawasan yang kita pilih,
kalau kawasan bandar, lain lah cabaran dia dengan pasar malam di kawasan kampung..
kita gak kena uruskan mengenai kebersihan, masalah pengemis dan sebagainya..

Wah best2..hehe..

Pastu aku jugak gemar betul la main game yang ala2 dashed2 ni..
Macam Diner Dashed, Cake Mania, Coffee Shop..
Game yang berunsurkan kedai.. Makin lama makin banyak benda dia jual, pelanggan pun makin ramai, 
sampai tak menang tangan lah si penjual..

Apa kata Mamak Dashed pulak diwujudkan?
Bermula dengan kedai mamak yang kecil..
Mula2 kedai tu jual teh tarik  ngan roti kosong je..
Makin level naik, makin banyak menu dia jual..
Pastu customer lak akan mintak side order..
Contohnya mula2 roti tu kuah kari dal aje, 
Bila naik level, leh plak dia mintak dal campur sambal ke..
Mintak roti sardin ke, roti tissue ke..


Sampailah kedai mamak tu jual Nasi Kandar ke, Briyani ke..
Pastu makin naik level, lame2 ade TomYam corner plak kat kedai mamak tu..
Customer lak ada macam2 jenis..ada pakcik2 tua yang bayar kurang tapi lepak lame,
ade student, ade couple, ade bisnesman.. 

hehe..
kalaulah ada game ni diwujudkan, mesti aku beli punyalah..
selain 2 situasi ni, banyak lagi game yang boleh diwujudkan jugak..

hm..pe aku merepek petang2 ni..


ps: semacam serik dgn blog, tu yg tutup jap aritu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...