Pages

Feb 5, 2010

Malu Konon

Dulu masa aku darjah 1..
aku sekolah dekat Sekolah Kebangsaan Bukit Bandaraya, Bangsar..
Sekolah ni dekat dengan rumah nenek aku, kat Flat Sri Pahang Bangsar..
Sebabnya, waktu mak ngan abah kerja, aku memang diasuh oleh nenek dan Arwah atok aku..

Makanya, arwah atoklah yang menjemput dan menghantar aku ke sekolah..
Mase tu, arwah atok aku ni driver teksi..
selalu jugaklah aku ikut dia pergi cari dan hantar penumpang..


Namun, nak dijadikan cerita..betapa ceteknya pemikiran aku waktu tu..
Aku pernah bertindak bodoh!~
Sekolah ni macam high class sket..semua student speaking je,
ye la, terletak pon kat kawasan elit gak.
well, aku pernah sekelas dengan Sharifah Amani mase aku darjah 2 dulu..huhu..

Balik pada cerita, ramai la kawan2 aku mase tu tergolong anak orang elit2 ni la jugak..
diorang sume gi sekolah dengan kereta besar2.. kereta mahal2..
tetibe lak aku rase malu sebab aku naik teksi je..

satu hari, mase balik sekolah, onthe way ke rumah,
aku cakap kat atok, "Atok, lain kali jangan hantar depan gate tau, Nie malu".

Atok aku memang cool je, dia senyum je mase tu..
Sekali rupenye dia kecik hati, dia repot kat bapak aku..
Apa lagi, berbirat2 la aku kena sebat..
Pastu masa aku nangis2 lepas kene pukul tu, mak pujuk..
mak kate, "Apa la yyang kau nak malu, ko la lagi kaya, hari2 bayar duit teksi tau, ingat tambang teksi murah?"

Pastu aku pun mintak maaf kat atok..
Sejak dari tu, aku tak malu lagi dah..

Tu la, nak kate budak2 kan..
Dah besar2 ni baru tpikir, nape la aku gi cakap macam tu kat atok..

Tapi takpe..aku bangga dengan atok..
Mase aku sekolah menengah, aku tetap suruh atok jugak yang jemput antar aku..
Sebab aku suka naik kereta atok dari bas sekolah..huhu..

Tapi sekarang..
semua tu tinggal kenangan je..

Aku tak mungkin dapat naik kereta same2 dengan atok lagi..
dah setahun lebih atok meninggal..
kereta atok pon tersadai je..


Aku tak pernah berhenti rindukan arwah..
Terima kasih atok sebab banyak jaga Nie..

ps: basah keyboard..aih~ Al-Fatihah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...