Pages

Oct 31, 2009

Thanks

Ngah xde moog nak berblog.
Tapi bukak2 blog ade pertambahan follower.

Thanks ye.
Untuk pengetahuan follower baru dan lame,
ini blog personal.
blog peribadi.

semuanya berkenaan diri aku,
tak pon aku ulas ape2 dengan pandangan aku sendiri.
korang jangan terpedaya lak ye,
jgn meletak harapan tinggi kat blog aku ni untuk mendapat sebarang ilmu,
hee..

dah dah syazni,
ngarut lak.

just tpikir,
nanti umor aku dah 44 [kalau panjang umor],
aku mampu tak nak layan tetamu yang dtg umah ramai2..
ngan kawan2 datang bwk anak2 kecik masing..
lari2 keliling umah aku..

mane nak layan kawan borak2..
mane nak wat air tambahan..
masak2..
bla bla bla...

pastu bila dorg dah balik, kene kemas2..
siap kene tahan jantung lg kalau ade pinggan pecah..
pagar bengkok anak kawan td panjat..
anak sendiri kecik ati sebab tak berape dilayan mase ade tetamu..
hmmm...

susahnye jadi dewasa..
but life must go on..



ps: aku tak hipokrit, aku ngaku aku kekadang rimas org dtg ramai2..
haha..

tak maturednye daku

:P

Oct 30, 2009

Selamat Hari JAdi Abah

30 Oktober 2009, hari jadi abah ke 49.
Selamat hari jadi abah, semoga panjang umo..


Oct 28, 2009

Seronotnye...

seronot nye jadi ko ye ELin..
tido je keje..

depan pintu dapur pon leh terbongkang..

Oct 26, 2009

Cita-cita ala-ala lagha

Mase aku tengah duduk2 main tenet ni, aku terjumpe 1 artikel yang wat aku nak gelak tringat zaman darjah 1 aku..

haha!

Mase aku darjah 1 dulu,
cikgu kelas aku pernah tanye tiap2 murid dalam kelas tu,
apa cita2 murid2 sekelian..
untuk dia rekodkan dalam kad kaler hijau..

DIa wat mengejut je,
ye la setakat cita2 je kan, tak de la nak prepare ke ape..

Dia panggil la sorang2 ke depan, duk sebelah dia,
ikut urutan name kad yang dia bawak sebemban masuk kelas tu..

Nama aku start dari N, jadi macam lambat la sikit kan..
Kira dah ujung2 la gak..

Aku pun tanye la kat kawan aku yang dah sudah,
kawan aku tu pon btau la, cikgu nak tau ape cita2 kite, kene ade 3 cita2..
Motif nape 3 cita2?
Tak tau la plak..huhu..

Bila sampai turn aku,
cikgu tu pon tanye..

"What is your first ambition, Syazni?"

err..aku pon mase tu blur2 lagi tak tau nak jadi ape..
aku pun tringat yang aku baru je naik kapal terbang bebrape minggu sebelum tu..
aku pon jawab..

"Pramugari"

CIkgu tu pun catit..
Kepala aku duk ligat pikir ape jawapan kedua & ketiga lak..

"Alright, what is your second ambition, if u can not get the first ambition?"

Aku pun tak tau ape yang aku pikir,
dengan selambe je aku jawab..

"Direktor Filem"

CIkgu tu dah senyum2 pelik.. masih jelas lagi senyuman cikgu tu biarpon aku dah umor 23 ni..
Dia pun catit..

"Ok, What is your third ambition if u can not be Stewardess & Film Director?"
[sekolah aku dulu SK Bukit Bandaraya, sume nye speaking..huhu]

aku siyes blur..
emm..
emm..

lame gak aku amek mase nak jawab soklan tu..
Last sekali aku tringat kat bapak aku..
dia askar..
tapi takkan pompuan nak jadi askar..

takleh takleh..
aku gelisah atas kerusi tu..

"Just think of one occupation Syazni"
dah bising dah Puan Rama ni..

AKu tringat kat mak aku..
Mak aku keje Pembantu Perangkaan masa tu..

Tapi dek kerana umor aku 7tahun, aku tak tau pon jawatan mak aku mase tu,
aku cuma tau mak aku keje kat opis je..

aku pon bedal je la jawab,

"Keje office"

"Alright, u may sit down"
cikgu tu cakap..

dengan tak rase bersalah langsung aku bercita2 pelik sedemikian..

Ujung tahun,
mase nak masuk darjah 2,
cikgu bagi kad tu kat kami balik, suh parents sign..

Aku ingat lagi mak aku cakap,

"Ape yang pelik sangat cita2 ko ni, Nie? Ko nak jadi Direktor Ahmad Nispu ke?? Pramugari???"


sejak dari itu, aku pon mengubah cita2 aku menjadi Doktor..
haha!
tak kesampaian gak pon..huhu
kalau dapat cita2 ke tiga tu pon dah besar tuah dah..huhu

ps: flashback ni best gak ek..haha!


Oct 22, 2009

10 bulan lepas

Tepat jam 10.45 malam 10 bulan yang lepas, atok telah pergi selamanya..

Seorang lelaki tua yang menjaga aku dari kecil..

We are so close!

We are so close :(


Yang sihat pada sebelah paginya 22 Disember itu..

Allah dah janji, ajal manusia tu tak kan lambat sesaat pon..

That was what happen to him..


Dia pergi tibe2.....~~


Tuhan, aku rindu dia :((


Selamat kat sane ye tok..

Nie nak jumpa atok lagi..

Ade rezeki kite jumpa kat sane ye tok :((


Al-Fatihah untuk arwah Haji Joned Bin Agam..


10 bulan atok dah takde, tak sehari pon Nie tak ingat kat atok..

HAri2 Nie nangis ingat atok..

lebih2 lagi tarikh 22haribulan...


Nie tengok nombor telefon atok dalam henpon Nie..

Nie rindu atok call Nie :(

Nie rindu atok datang rumah tiap2 ujung minggu..

Nie rindu bunyi suara atok, cara atok bercakap, gelak..

Nie rindu bunyi atok berdengkur..

Nie rindu bau atok.....


Nie akan rindu atok, selamanya..

Selamanya...


*can't write anymore...tears*


ps: devastated


teribbly missed

Oct 21, 2009

Mau!

Mau kurus..
Tapi diet malas..
bersenam apetah lagi..
tido takleh kurang..
diet pills mahal..
julap?

tak larat nak gi berak buang air nnti...

syazni..tak kan ko nak gambar kahwin ko pakai baju pengantin dengan peha sebesar batang rambutan??
mahukah begitu syazni??

ps: bengong2 ayam~

Zaimi's Cafe

Ketika aku malas boring buat thesis..
Aku pon telah bermain Cafe World..

Aku menyuruh Zaimi membuka cafe gak, tapi dia taksei..
Jadi, aku pon dengan selambanye mintak izin, aku yang nak bukak kan cafe dia..
Dia takyah main pon takpe, jadi neber aku je..

Zaimi pon bagi keizinan!

Lalu, aku pon bukak la cafe Zaimi..
Dan aku edit Zaimi dalam cafe tu..


 same tak?
hehehehehe....

ps: gelong ni..

Oct 20, 2009

Misteri Microsoft

Maybe ade antara korang yang dah tau pon sal ni..

Misteri 1:
New Folder/ Folder tidak boleh di rename dengan nama 'CON'


&

Misteri 2:
Jika taip =rand (200, 99) dekat Microsoft Word, pastu enter, akan kuar karangan sepanjang 225 mukasurat...




Misteri 3:
Hampir kesemua reader akan mempunyai semangat ingin tau yang kuat, dan try..


hehe..
try la..


=)

Oct 19, 2009

Bulu-bulu halusmu memikatku

Ye, sayang cinta kucing saya ini..
dia berumur 4 tahun,
jika di convert ke umur manusia, dia berumur 35 tahun sudeh..

tapi dia mandul..haha..
tak sempat rase beranak ye Elin..
takpela..kitorg tak sanggup tengok ko memekik2 macam kucing jalang gatal je..

I blog about this cat!
For yang belom tau,
sudi2 la visit blog dia,
international ok!
banyak la kengkawan kucing dia dari US, UK, German, Belgium, Taiwan, Jepun bla bla bla...

klik sini untuk visit :)

sayangilah kucing!

ngeeeee~


Bayangan objek

asik terbayang objek2 ini dalam kepala otak...
.
.
.
..


la aku lapar rupanya..
blom lunch..
haha!

:P

Pagi yang silau

Hai sume.
Silau btol pagi semalam..
herot2 muka I amek gambar..

hehe


Ni la entry yang aku takleh nak masukkan gambar2nye semalam..
cis~~

Ye, semalam buat ptame kalinye setelah sekian lame,
aku gi brekpas nagn family aku kat luar.
Selalu samada brekpas kat umah,
ataupon tak breakpas pon sebab aku bangun lambat makan tengahari trus..hehe

Tapi semalam abah kate nak belanje makan special..
maka, kami pon bangun la pagi..muahahaha..
 
muka kami yang sembab..
hahaha..
aku ngan adik pompuan aku je ade,
adik lelaki aku xde..
kat Setiu..

ayuh gerak!

 
makan nye kat cafe clubhouse umah kitorg je..
dekat je ngan umah..

makan ala2 orang putih gitu..
heee..

kami order omelete ngan croissant..
gambor omelete nye tak sempat nak tgkap..
lupe..
makan sampai trus terkam..

croissant tu pon lupe gak nak amek gambar memula,
tapi sebab bnde tu terlalu sedap,
lebih sedap dari biasa,
maka aku pon order la lagi..hahaha!

barulah tangkap gambar..
tadaa!

aku mintak yang isi telur..
nyum nyum!

 

erghh..
tak cukup2 makan nye..
kecik bnor pon saiznye..
mak aku amek yang isi tuna..
 

hehe..
mak sedang makan omeletenye..

 

abahku..
yang membelanje..

kan aku cakap, kitorang semua makan dalam keadaan senonoh..
blogger jeles ngan aku semalam..

:P

pastu balik umah,
tido balik sebab kekenyangan..
aih..

Oct 18, 2009

Bukan nak upload gambar lucah pon!!

Pissed off!
Pissed off!!!!

Aku nak cerita sal aku breakfast ngan mak abah & adik aku pagi tadi..
Tapi dari tadi duk try takleh gak nak upload gambar2 tu.

Bukannya kami sekeluarga makan dalam keadaan bogel tak senonoh pon!

Ha marah ni..

Asik la cakap internal error..
aku dah restart laptop pon takleh gak..

ish!

benci betol..

rase macam nak hempas je laptop ni ke dinding..
tp sayang lak..vista ni..huhu..

ke blogger yang jeles ngan aku sbb bapak aku tak belanje dia?
ke UKM jaring ni yang macam lahabau hampeh?

#$%%$#

KLCC

ye, aku tau korang tau itu KLCC.
Nape, ape masalahnye?
ade bnde jadi ke?
nak crite sal sejarah pembinaan KLCC ke?

ade hantu ke?
ade sales ke kat suria KLCC?
ke nak crita sal Akuaria KLCC?

huhu..

takde pe la..
aku tiada kat KLCC,
aku kat UKM skg.

tu je nak bgtau..haha..


takde la..
KLCC tu kan, ade kenangan indah untuk aku sebenarnye..
trase nak pergi la..

hehe..

*entry tiada motif*

Oct 16, 2009

SOmeone asked..


ade sorang kawan lame aku buzz tadi kat YM, dia kate dia tengok blog aku..
aku cakap thanks la kan..
sudi jengah blog tak seberapa ni..huhu..

pastu dia tanya,

"ko dah kapel brape lame dah? nape tak letak dah brape ari korang kapel kat blog ko macam orang lain letak tu?"

err..
aku tak tau nak jawab pe..

aku cakap la kat dia,
aku pon tak tau bila kami start bercinta..cewah..

tapi memang btol pon,
aku tak tau bila kami start kapel..
kami tak ade official date yang kate kami dah start kapel..
kami paham2 sendiri je..

dan aku pon tak penah lak kira dah brape ari dah kitorang bersame..
brape ari ar Mie?

huhu..

yang penting, aku sayang dia..

:)


*nanti aku dah kahwin aku kira ye brape ari aku dah kawen..hehe*

Bulu

Sape2 tau tak, petua untuk hilangkan bulu muka?
lebih2 lagi yang tumbuh kat atas bibir tu..

susah btoi keturunan Salman Khan ni..

huhu..

aku tak mo ar berbulu di muka sama seperti kekasey ku itu..
kang orang takleh beza lak..

dahla ramai orang bila first time jumpe kitorang,
tanye kitorang ni 'kembar ke?', 'adik beradik ke?'..

huhu..

anyone tau?
yang btol2 ar..
sape wat main2 jawab,
aku sumpah muka ko tumbuh misai A galak..


hahahhaha..
kidding..

sape2 tau share2 ar eh..


ps: dah kul 3.39 a.m.. awat tak ngantok ni, gila?

Oct 15, 2009

Papadom Sakitkan Pipi


baru malam semalam aku dapat tgk Papadom..
seat 3 dari depan, lenguh leher mendongak..


tapi berbaloi!!

Sangat best OK citer tu!

Afdlin, salute!

Cerita 1 jam 55 minit tu padat,
padat dengan isi2 best untuk diingati..

sape2 yang belum tengok, gi la tengok!

Semalam pon ade seorang makcik yang seusia ngan nenek aku gi tgk sekali..
hehe..

Tapi makcik tu makci yang sedar diri tau..
bukan mcm azizah mahzan..
hehe..


sampai skg masih nak gelak tringat crite tu..
Farid Kamil & Que Haidar berlakon lain sikit dr biasa dalam Papadom ni..
hehe..

Pastikan korang tak terlepas scene 'Eksistensial Sial'..

hahahah!

=)

Oct 11, 2009

3 kampung tenggelam mase kenduri kawen..

>

Kesian..Tapi orang malaysia nak hantar bantuan, gi baling batu..cmane tu?


*updated*tyle="text-align: center;">
cube korg klik gmbar ni, bace yg aku highlite tu..





aku bukan niat nak provoke..
tp ni komen2 diorang kat Youtube..

dorang xnak bantuan kita, dorg kate banyak lagi negara kaya boleh tolong..
betapa tak berhargenye bantuan kite..

tak nak derma dah..

(*_*)

Oct 9, 2009

Kek Kah?

AKu kan, tringin sangat nak makan kek dari semalam..
Tapi tak gak gi beli2 lagi..
Dah boring2 ngantuk2..
aku pun bukak la Google Image, search gambar kek..

aduss..banyak gak design2 kek yang pelik2..
siap ade yg wat aku rase tbantut lak nak makan kek..huhu..

ni kek sushi..
yg sushi tu icing je..



ni lak kek untuk perempuan pregnant..

ni kek untuk orang nak dapat baby..



yang mee tu icing sebenrnye..huhu..


kek untuk haloween.. putus selera..


kek otak ke paru2?
..eeew~

kek Nintendo..


kek kawen yang...pelik?


kek corak taik...uwek! siap ade lalat lg..


sanggup ke nak makan budak neh?

ni pon kek haloween..eeeewww!!


kek kawen...
tp mcm pelik je mase kawen potong diri sendiri..hehe!


oh ini kek bantal mawi..

nak makan kek..
tp nak yg simple2 murah2 je..
hmmm~

Oct 8, 2009

Beradab la sikit bila naik lif~


PAsti anda semua tahu, ape itu lif.
Lif dicipta untuk memudahkan manusia, boleh naik ke tingkat tinggi tanpa perlu menapak tercungap2 berpeluh naik tangga..

Dalam lif zaman sekarang ni, ade interkom, butang kecemasan, butang tingkat brape nak pergi, butang bukak pintu lif, butang tutup pintu lif..

Apa yang aku nak cakap kat sini adelah,
berkenaan sikap segelintir manusia yang bila aku dah marah, aku panggil JAKUN je..

marah nape?

ye la, mase duk tunggu lif same2 tu, tunggu sampai depan pintu btol..
pastu xnyempat2 orang dalam nak keluar, dia dah meluru masuk..

pastu, xreti2 lak nak tolong tekan kan butang bukak pintu tu..

SELFISH gile manusia2 yang macam ni..
bleh plak pas dia masuk, dia rilek je tak tekan, padahal dia bdiri sebelah tmpat butang2 tu..

kalau tak ramai yang tunggu same2,
masuk same2 pun serentak xpe la..

ini kalau orang ramai, kadang2 boleh tersepit orang tu kat pintu lif..

ade otak kan, pakai la...
nenek aku yang dah lebih separuh abad hidup tu pun, reti nak tekan butang tu mase dalam lif..

aihh~

*tak suke terkepit lif, dan tengok orang lain terkepit*

Oct 7, 2009

Test Camera Tepon Baru


amek gambar zaimi..
eh sukati aku la kekasey aku..
hee~



pastu amek gambar kat tepi air terjun UKM..
panas2 terik mase on the way jalan gi masjid..
ye ar..sejak UKM dah xkasik student prking dalam kampus ni..
menapak!



pastu amek gambar nenek..
hehe..
nenek ku yang best ever!!!
mwah mwah!


dan amek gambar..err..


oh, amek gambar pak guard UKM yang terlalu berdedikasi menyaman sume kete student yang parking dalam kampus..

tetibe tringat bila aku nak gi bayar saman..
aku pun dah dapat dah surat cinta dari pak guard ni..
$%^&*

Oct 5, 2009

bERTUDUNG eKIN


Hiraukan jari aku yang gemok itu..hahaha!
semalam ngan arini aku jenjalan pakai tudung awning..
songlap mak punye..hehe..

ok ke muka aku pakai tudung camni ye?
oh itu muka tanpa secalit mekap pun..huhu..


ok ke ye?
tudung camni rm10 je mak aku beli..hehe

tapi aku rs muke aku pelik pakai tudung camni..
sbb tu aku selalu pakai tudung bawal batu je...

ok ke??
ke??
ke???

hoho..
dan dengan tudung itu tadi, aku ngan zaimi telah pergi ke Alamanda untuk memakan ini..



ngehehe...
but still, rs pelik je..
tp tudung ni senang dipakai..

guano ni~~~

Oct 3, 2009

Sakit pinggang


Sekarang ni aku tengah duduk dalam bilik komputer kat umah aku..
Kedengaran la nenek duk tepuk2 kerusi seronok tengok rancangan kat tv9..
lagu nasyid budak kecik..

tapi itu bukan main point aku nak cakap..

malam tadi, aku tinggal berdua je kat umah ngan Nana..
bese la, dah tido berdua je, kat umah yang tak berjiran ni,
tido xlena..

macam2 bunyi la aku duk dengar..

dah kul 4 baru tertido..
kul 9, nenek dah kol gi amek dia kat umah angah aku kat balakong..

siap2 sume, dalam kul 10 gak la baru btolak..

pastu, kul 12 kene gi antar nana gi sekolah lak..
then, trus nenek ajak aku gi TESCO semenyih..

agak BEST sebab dapat dibelanja..ngahaha!

pastu, sedar tak sedar, dah kul 2..
nenek suh beli kfc pe sume, dalam kul 3.15 petang camtu baru sampai umah..
lambat gak sbb tunggu nenek nye OR fillet burger lambat siap..

letih weh...pastu, kul 5..
nana dah tepon suh gi jemput la..
aku pon ngan ngantuk2 nye gi la ke Rinching tu mjemput dia..

balik2, trus prepare nak wat cucur udang..
habis menggoreng dalam kul 6.30..

Literature Review??
uwaaaa.....bila nak tacap neh (*_*)

ahah..aku sakit pinggang sejak petang semalam..
huhu

:P

Oct 2, 2009

Bersyukur sangat2 aku dengan muka aku!


Semalam, mase aku duk surf internet bace2 blog..
Aku terjumpa artikel mengenai seorang perempuan ni..
Kredit kepada Oh Tidak! untuk gambar, dan Associated Content untuk berita penuh..

Secara ringkas, cerita tu berlaku pada tahun 1999..
Seorang remaja perempuan dari Venezuela, mahu pulang ke rumah pada awal pagi, di Texas..

Nama dia Jacqueline Saburido,
ha ni gambar dia..

lawa tak?
lawa tak?

masa tu, dia duduk kat seat depan sebelah driver..
tetibe.. kete yan dia naik tu DILANGGAR oleh sorang budak lelaki yang MABUK dan baru berumur 18 tahun, dengan truck kecil..

Dua kawan Saburido mmg mati di tempat kejadian.
Masa kejadian, memang bomba pun ingat dia juga akan mati, sebab dia terbakar melebihi 60% badan dia, memang dah rentung!

Namun, tetibe dia bergerak2 sedikit!
terkejut giler bomba2 & paramedik, terus dorg selamatkan organ2 dalam dia dari tak berfungsi..

Ni ha rupe kete dia eksiden..

Lepas dikejarkan ke hospital, parents dia pun dihubungi..
Awal2 lagi pihak hospital dah nasihatkan mak bapak dia,
untuk TIDAK TERKEJUT melihat dia,
sebab....dia tengah mengalami depression..
lebih2 lagi dia dengar pemandu truck tu cedera ringan je..

ha ni pemandu truck tu..


nape dia nanges?
and nape doktor suruh mak bapak Saburido bertabah hati?
and napa Saburido tu depressed giler?

ha...sebab ni..
.
.
.
.
.



inilah transformasi muka Saburido selepas eksiden tu....

"She suffered extremely severe burns, and there is barely any of her face left. She has no hair, ears, nose, lips, or eyelids, and has to use special drops to keep her eyes from drying out. "


tiada lagi boyfriend..
tiada lagi secret admire..
tak perlu lagi produk penjagaan muka..
tak perlu lagi make up..
hanya PARENTS yang mahukan dia..



dia selalu terfikir, kenapa lah dia tak mati je...
sekarang umur dia dah 30 kot..

dia masih tak wat plastic surgery muka dia..
sebab masalah complication..
mmg dah takdir Allah,
muka dia yang cantik tu,
Allah nak pinjamkan sekejap je..

Saburido hanya bekerja sebagai penggiat campaign jangan mabuk ketika memandu..



rase insaf aku tengok..
sebab tu Tuhan cakap ARAK itu IBU segala bnda yang tak elok...

Ya Allah,
Aku bersyukur dengan wajahku yang kau masih pinjam kan ini....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...