Pages

Mar 30, 2009

Fasha Sandha dan Aku~

Kah kah kah!!
Sedih ade...lawak pun ade.. bangge? ade la dalam 3%..

Masa kejadian: 2.45 petang~
Tempat: Gerai goreng pisang depan KIAM~
Watak Utama: Aku, Akak jual goreng pisang, seorang kanak2 berumur dalam lingkungan 7-8 tahun, Bapak kanak-kanak itu, Fasha Sandha [secara vocal]

Insiden berbunyi begini....


Sementara aku suruh zaimi menyetel kan beg2 aku yang berterabur, aku pun ke gerai goreng pisang itu..bukan untuk membeli goreng pisang, tapi untuk membeli air kelapa.. aku pun terpikir nape mesti aku panggil gerai goreng pisang, sdangkan macam2 lagi yang dijual disitu..

"Akak, bagi air kelapa 1..", kataku kepada akak itu..

Betul2 dihadapan gerai itu, terdapat sebuah kereta Mercedes.. Di dalam nya terdapat seorang bapa yang sedang meyuapkan anak perempuan nya goreng pisang..

Tetibe budak tu bersuara.. "Pa..suara akak ni macam Fasha Sandha kan?"

hoh?!

terus bapak budak tu tutup tingkap yang tadinye terbuke, dan blah dr situ..

Aku terdiam sekejap..

Bila pikir2 balik, adekah budak tu memerli aku?

Cis~

Mar 29, 2009

Gedebuk~

Semalam aku & household menyahut la seruan WWF untuk join Earth hour.. Kul 8.30 tepat, kitorang 1 family pon dah tutup lampu dah.. TV tetap on la, kan dia suh tutup lmpu je..kitorang pon pasang la lampu portable je..
dah tu dalam kul 8.45 cam tu angah sampai.. angah nak antar nenek gi umah aku sebab pagi ni nenek nak ikut family aku gi melawat pakcik Jais yang eksiden dan patah tulang rusuk.. eh korang tak kenal pakcik jais kan, lupe lak..
em berbalik pade crite.. pas angah dah sampai tu, kan gelap.. angah din, mak, aul, nenek , abah ngan aku duduk la berlonggok2 depan akuarium kat luar rumah.. lampu akuarium je yg kitorg x swicth off..jadi nmpak la ikan2 emas yg banyak sedang berenang2..
borak punye borak..tetibe mak perasan yang ikan mas yang paling besar, yang aku gi beli jauh di pudu.. dengan bawak ikan tu naik train pe sume..macam dah nak kiok je.. mak dah risau2 dah..ye la..takut mati lak kang ikan tu.. asalnye ikan tu aku beli sepasang.. sekor dah mati hari kedua pas aku beli.. mak riso la yg tinggal ni plak mati.. rm5 tu sekor! jauh ke pudu lak tu beli..huhu..
pastu duk usik2 ikan tu tetap cam pasif je.. jadi aku pon mengikut la cadangan encik zaimi melalui sms untuk menukarkan air akuarium tu separuh.. asal nye nak tukar kul 9.30.. tp mak dah riso sgt2.. tak sampai ati lak aku.. aku pon tukar la air ikan tu..
dah tukar air ikan besela..pastu air mesti berlanyar-lanyar.. jenuh la aku remind mak supaya ati2.. kang jatuh kang susah.. pastu aku riso la ade org lain pon bleh jatuh tpijak air tu.. aku pun gi la amek mop kat dapur nak mop kan.. kan ke murni niat aku tu? aku wat keje tnpe rungutan tau.. mulia ke tak hati aku mase tu?
pastu, mase aku ngah bawah sebatang mop tu ke depan akuarium, aku terpijak 1 lopak air.. dan...
GEDEBUK!
aku tergolek..sakit sungguh tapak tangan belah kiri aku.. sebab menahan badan..
mak dah jerit dah terkejut.. mau nye tak, aku remind dia kemain..last2 aku yang jatuh..
adoyai..
nasib tak tersembam muka..huhuu.. kalu tak mampos rongak aku.. tak nak!
em..last sekali bila dah bukak lampu, aku suruh nenek urutkan tapak tangan aku..reda sikit sakit dia skg..
sian aku..niat aku sgtla baik.. tutup lampu, tolong mak.. last2?
hmm....entahla.. nak dapat extra pahala kot..haha~

Mar 27, 2009

Cuna jual Pil Acai??


Semalam tengah sensedap aku online.... tetibe pop up la window kecik di YM..yang mengatekan "cuna is online now"..

AKu agak excited, ye la dah lame dah tak jumpa Cuna..rindu bangat seh ngan Tot Tot Girls yang sorang ni! Semua tot tot girl aku rindu sebenarnye.. huhu.. termasuklah Ahjuma Annie! Wpon salu jumpe kat UKM..haha.. Annie aku tau ko bace ni, jgn tipu! =P

eh eh sambung citer.. pastu aku pun tpikir nak buzz la cuna.. tapi tengok jam dulu.. eh dah dekat kul 12 malam ni, lewat lak cuna online.. sbb cuna dh lame tak online sebenarnye sejak grad..

tapi, tak sempat aku nak buzz dia, dia antar mesej dulu kat aku yg berbunyi ala-ala macam ni, "Oprah Winfrey recommended these pills for loosing weight! Check it out here!"

Memula aku igt cuna nak main2 la sebab kan aku duk wat entry sal liposuction tu..sbb kitorang mmg salu bermengong-mengongan kat umah tot tot dulu citer sal bnde2 ni..hehe.. kan cuna?

pastu aku klik la link dia bg tu.. Link tu cam promote pill seperti gmbr kat atas tadi..Pil Acai ape kejadah ntah.. Siap ade la gambar Oprah pe sume..byk lagi gmbar artis Hollywood..

Pastu aku tanye la cuna, "pil pe ni cuna, oh ko jadi dealer ek.." tapi cuna senyap je..

pastu aku tukar topik, aku buzz.. " cuna, rindu la kat ko, lame giler ko tak online.."

pun cuna tak respon..pelik aku..

dahla antar link Pil Acai.. dahla name pil tu Acai!

pelik sngguh teramat!

aku dah rase tak puas ati, aku mula rase ade org lain gune email cuna wat spamming ni!

sbb cuna xkan sombong mcm tu..

pastu aku sms la cuna.. tanye dia tol ke dia ade promote nak jual pil acai kat aku..

nak tau cuna cakap ape?

"Aku tak online pon, dah lame aku tak online. Takutnya! Bila lak aku wat bisnes jual pil acai ni? tau la dulu aku belajar bisnes ngn encik manan, tp xkan la nak jual pil acai..huhu~"

lalu kitorang pon gelak giler!!!
sape la yg pedajal cuna malam td..
jadi mangse spamming..dah la pil acai..
xde name lain ke nak letak..

hahahahaha!!

inilah cuna yang aku rindui..
cuna, yg kanan dgn wa..
pon aku rindui juge..

tak dilupekan Effadah!


Pil Acai..hmmmm~

Mar 26, 2009

Aku mahu tidur seperti Elin~

Elin...akak jeles ngan ko tau tak.. ko rilek je hari2..
makan main tidur berak jilat bulu..

happy je ko kan? makan pun mak belikan, mak suapkan..
ko tak yah gi makan kedai, ko gak tak runsing bila takde duit..

Oh Elin.. bestnye jadi ko kan?
Ko hanya pikir masalah cmane nak keluar dari rumah senyap2..
cmane nak tangkap burung kat atas bumbung..
cmane nak bunuh tupai..

Oh Elin..
pape pon,
I love u, miss u!

mwah mwah!!

Eh korang silalah ke blog Elin, blog international tau~~

aku nak tido dah..nite~

p/s: aku sakit gusi~

Mati kerana Liposuction!

Zaimi sent 1 link kat aku ikut YM tadi..aku pun bukak la..
Tak kepalang terkejut nya aku bace berita dari KOSMO tu..

Seorang perempuan cantik, mati sebab buat Liposuction..
Perempuan Malaysia Ok!

cube tengok gambar atas tu, gemuk ke dia??

Ada yang tak tau liposuction tu ape?

Liposuction ini adelah teknik untuk membuang lemak berlebihan dari badan dengan care sedut..
ade tertulis gak kat artikel tu, bila wat sedut lemak ni, badan akan sakit selama 6 bulan!

gile ke hape nak tunggu 6 bulan baru hilang sakit!? sensilap sempat gemuk balik dalam mase 6 bulan tu.. dah la kulit leh menggeleber..

Korang leh bace artikel tu kat sini ha!

sila lah bace, sila lah~

adoyai..sayangilah lemak anda demi sayangkan nyawa anda..
biarlah aku diet tak makan ari gi wat mende alah ni..huuuu~

Al-Fatihah untuk arwah Noraini di atas~

Mar 25, 2009

Oggy & the cockroaches~


sangat sentimental la kartun ni..huuu~
aku sangat suke kartun ni dari zaman aku sekolah lagi, serius sangat suke!
Kartun ni kartun Perancis, cerita dia berkisahkan tentang seekor kucing biru gemuk bernama Oggy, dia tinggal kat sebuah rumah yang berbumbung Pink, peti ais dia pon pink..how..sangat berjiwa kucing ini.. dia ada macam2 hobi, mengait baju la, masak la..macam2.. dia kan lembut2 gitu..

Pastu dia ada seekor kawan baik bernama Jack, yang berwarne hijau lak..
Jack ni ganas2 sikit.. bina bangunan tinggi2 la, gi memancing, jantan la sikit berbanding si Oggy tu.. Walaupon tak duduk serumah, tapi Jack ni salu la datang rumah si Oggy ni..

Namun, hidup Oggy ngan Jack ni sentiasa tak aman dengan kehadiran 3 ekor lipas dalam rumah si Oggy tu..sangat jahat okey mereka ini.. Tapi ade gak episode2 yang dorang ni bermaaf-maafan..tapi selalu nya bergaduh la main kejar 1 rumah.. Dahla tangga rumah si Oggy tu tinggi..haha!

Selalu gaduh pasal makanan dalam peti ais la, tak pon si lipas-lipas ni gatal gi kacau si Oggy tu beraktiviti. Yang paling kesian,l Oggy ni salu dimarah oleh Bulldog sebelah rumah..keh keh..sume nya salah si lipas..

hmm..teringat lak kat Cuna, dulu salu tengok crita ni ngan dia kat Umah tot tot.. sbb aku download dari youtube kan..
hmm...nak layan kartun ni la malam ni..

esaimen? sape suruh esaimen tak menarik cam kartun ni..
haha.ni pon kira nasib baik aku tak bace komik Doremon tau..
huhuuuuu~~~

Mar 24, 2009

2 orang yang berjaye menyentuh perasaan kami hari ini~

skema kan tajuk? hehe..xdela..
dah lame pkare best xblaku dlm hidup kitorang..
salu nye org2 di sekeliling byk yg bikin PANAS je..

tak kisah la kat mane2 pon...aku sbg manusia yg baran ni lg salu merase bengang nye..
ye...aku tau aku baran...cepat x puas ati.. dah nak wat cmane dah aku mmg camtu~
skg ni pon aku cube untuk berubah, kengkonon nk jadi frenly..keh keh~

tapi bukan la aku ni asik nk mrh org x tntu pasal je, aku bukan bengong ok.
kalu tak wat salah aku tak marah la, huhuuu~

yup aku ngaku, kdg budak2 dtg jual buku mase aku mkn pon aku leh bengang..ye la kdg2 dtg sampai 4-5 org, lepas sorg, sorg...x suke la..kaco je.. dah org ckp xnk tu xnk dgr lak tu.. hmm~

pastu waiter kedai mkn pon kekadang ntah pape gak.. semalam mase aku nk g mkn mlm, dah dekat 10minit duduk pon waiter leh wat2 x pndg je.. bkn sibuk pon, men sms la, borak la..pastu muke harrrram la nak manis mase amek order.. kekedang xsempat2 nk order dh gi dah.. yg mcm taik sikit semalam, aku order bihun goreng campur telur mata.. dia hantar nasi goreng biase campur telur mate.. aku ckp la aku order bihun, bukan nasi.. dia amek la nasik tu.. pastu, dia hantar bihun je, xde telur.. oh bodoh sekali~

tapi tadi..
hati kitorang tersentuh la mase kitorang gi berbuke..

first, dgn waiter kedai mamak kat WARTA tu..
aku rase dia pkerja baru..
sangat bersopan, rajin.. cakap lemah lembut [er...dia lelaki], memang berhemah..
kitorang terkesima jap dgn dia...sgt BAIK ok!
kepada waiter kedai semalam, silalah insaf, ko tu dahla melayu..
em..sejuk ati tgk waiter mamak ni..
layanan 1st class lak dia bg kat kitorang...tip top!


pastu abeh makan tu mase nak bayar..
dtg lak sorg budak dalam umor2 darjah 6 kot..
katenye dr rumah anak2 yatim, dia jual minyak angin..
1st time bg aku ngn zaimi, jumpe sorg budak yg btol2 nmpak ikhlas mase ckp ngn kami, dia nak jual bnde tu sambil mintak sedekah..
untuk maklumat korang la kan, dah ramai dah dak2 cmni dtg.. tp salunye ntah pape..
ckp pon x pndg muke kitorg, perkataan pon tak berbutir..
mcm sindiket je..

tp budak ni lain..
dia nmpak sgt ikhlas, sgt naif....
very different..

tak sangke la gak, dlm mase 1 malam, ade 2 hamba Allah yang berjaya menyentuh hati kitorg..
sampai aku ckp kat zaimi nak amek budak tu jadi anak angkat..hehee~
mamak tu? xde la nak ankat2 dia...cume kami harap rezki dia murah keje kat situ sbb dia sgt nice~

adekah kitorang yg terlebey heart feeling?
hoho mungkin sbb kami puase kot arini~
heee~

YANG KURIK ITU KENDI, YAMG MERAH ITU SAGA,
YANG CANTIK ITU BUDI, YANG INDAH ITU BAHASA..

so..orang berbudi kita berbahasa la kan?
;)

Teringat kat Prof Latiff~

dah lame dah amek gmbr ni..arini saje nak crite.. ade sekali kelas Prof Latiff aritu, dia citer sal sugip/sugid.. adat org kadazan dusun.. bila ade org wat salah, jadi hukuman dia sugid ni la.. contoh hukuman dia kene bg haiwan ternakan.. aku pon x sure, jadi kalau salah jgn marah ye? Aku gelak giler mase Proff citer tu.. sbb dia sebut kerbau macam orang dusun sebut, "karabau"...hehe.. kebetulan lak pastu aku ngan zaimi gi kedai terjumpe la bnde ni..

gelak giler!

mungkin korang xphm ape aku citer ni kan..xpela..hehe~


Mar 23, 2009

BISING la KIAM bodoh!!

Sangat bising ok kat KIAM ni sekarang.. Bunyi gerudi yang buat jantung aku rasa sakit macam nak tersembul keluar.. Dahla semalam hari Ahad pun dorg nak wat kije gak.. Setan betol!!
Yang paling sakit hati semalam, selamba yaya je pekerja2 jongos tu keluar masuk blok pompuan tanpa pengawasan makcik2 staff! Siot ke tidak itu?

Bahaya ke tak tu??

Yang aku tak paham, nape tak nak tunggu cuti 3 bulan nanti baru buat..tau tak orang nak duduk asrama tu nak rehat bila balik dari kelas, nak study, nak buat esaimen.. Bodoh!
Pengurusan yang tidak bijak dan menyusahkan. Dahla mase Earth Hour 28 Mac ni, masa sepatutnya 1 Malaysia kena bergelap untuk support program tu, boleh plak pihak pengurusan KIAM ni nak buat Dinner sempena Gotong Royong di pagi hari nya.. Hmm.. Tak tau la kata apa..~

Belon Udara Panas di Putrajaya!

Haha..kalu sape ade bace blog aku, semalam dulu aku ada cerita sal aku berjalan selama 12 jam.
Ha...ni aku nak cerita aku pergi mane [aku telah mengenepikan esaimen..haha!]..

Pada hari Sabtu yang lalu, aku telah pun bersama dengan Zaimi, Zaiummi & Zainah [adik-beradik zaimi (^^,)], telah pon membuat keputusan untuk pergi ke Pesta Belon Udara Panas yang julung2 kali dianjurkan di Malaysia. Tempat dia kat Presint 2, Putrajaya..

Punya lah semangat, kul 11 kitorang dah start gerak.. sesampai je, bace la jadual dia..upenya acara belon tu naik kul 5.45 petang. Uhuk2! Lambat lagi tu!

Jadi g la pusing2 Putrajaya dulu..

Tepat 5.45 kitorang dah terpacak dah kat padang Presint 2 tu, tapi janji tak ditepati..kul 5.45 tu dorang baru nak tebar payung dorang..susah gak step dia..

tengok la kat bawah ni...aku sgt excited mngambil gambar setiap step..muehehehe!
tapi gambor bila dah gabung2 jadi x clear sbb aku x berbakat kot edit gambar.. tu gmbar dr dia start bentang payung, ikat tali, masuk angin, masuk gas, pasang api & terbang!

banyak negara yang participate.. besar weh belon2 ni..hehe..
seronok lak amek gambar berlatarkan langit biru dan ada belon di udara..seronot seronot!

dan seronot sgt tgk belon2 gabak ni berlepas naik 1 persatu.. wah gumbira nye!
belon2 ni ade yang rupe dia macam kite salu tgk dlm TV & gambar, ade gak yang bercorak2.. ade gmbar badut, gajah, mug..tp yg mug ngan gajah aku tak sempat nak tgkap gambar, dah maghrib.. balik je la..

muke aku terlalu lebar senyumannya?
ye aku ngaku aku jakun..memang aku tak penah tgk bnde ni sblum ni..haha..
1st time selepas 23 tahun dah hidup!
eh, bukan aku je jakun...ramai lagi...mueheheheh!
best3x!
jgn lupe undi Elin yer, sila scroll ke post dibawah untuk keterangan lanjut!

Mar 22, 2009

Tolong vote untuk Elin ek?

Hai all...
Arini aku masukkan Elin dalam 1 lagi photo contest..muehehehe~
Cute Pet Photo Contest, aku gune gmbar ini~~
Tolong undi ek? Sbb 1 IP adress untuk sekali undi je.. Boleh klik di gambar kecik sebelah kiri atas blog, atau pon klik gmbr kat entry ni, atau pon klik kat sini jer~
Thank u~~~



Nak sangat jumpa atok tapi aku tak berdaya~

Aku sakitkan hati org dan hati aku lagi..
Aku tak tau,kenapa aku teruk macam ni...
Aku sepi...
Aku tak diingati, jika tak ada hal penting...
Tak bolehkah hubungi aku untuk buat aku tersenyum,
walau hanya untuk bertanya khabar?
Kenapa hubungi aku, untuk anjakkan lekuk senyum menjadi muram?
Mungkin kerana itu aku resah,
Aku hilang rasa..
Aku mudah menyakitkan insan yang tak pernah jemu mencoretkan senyum di wajahnya untuk tatapan aku..
Aku sedih, ya.
Aku sedih..
Dianak tirikan oleh darah daging sendiri,
memang pedih..
Atau mungkin hanya aku yang terlalu kreatif untuk menghasilkan andaian itu?
Kini aku sangat rindukan atok,
kerana ketika dia masih ada,
aku pasti akan mendapatkan dia..
Jika perasaan aku ini mula hilang rasa..
Pada kamu,
kamu pasti tahu siapa kamu..
Aku mohon maaf,
Aku tak berniat menyakitkan mu..
Ampunkan lah aku.
Aku nak sangat temui atok..
tapi sungguh aku tak berdaya..
:(

Celcom adalah dominan kah?

aku ade letak poll kat blog aku ni, kalau korang perasan la.. aku saje nak tau reader aku pakai line henpon ape...tp setakat ini, seperti yg korg bleh lihat di gambar di bawah ni, ataupon kat tepi belah kanan atas blog aku ni [kalu result x bganjak lg la], Celcom menang la..
adekah maxis dah merudum...sbb aku pon dah pakai celcom skg..
hmm....

Berjalan 12 jam~

ye...arini g jalan dr kul 12 tgahari, sampai 12 tgh malam..
letih giler!!!!
aku gi mane?
haha...nanti aku crite yer...
sekarang mau tidor, dah kul 1 malam
[ni time Rose nak jumpe abang2 bujang lapok]
heheh...gudnite eberibadi~

Mar 21, 2009

Elin dipelawa masuk Spring Photo Contest!


Yup...Elin dipelawa masuk contest ini dari kawan kucing dia dari Eropah~
Aku tak tau nak pilih gambar mane untuk contest tu, keputusan dia akan umum April nanti..
Berdebar lak, haha..sebab kucing2 yang betanding datang dari seluruh dunia!


takpela, cuba nasib je..
sebab hadiah dia pun untuk Elin, dia nak bagi Cat Treats~

Last2 aku decide nak enter guna gambar kat bawah ni..
muehehehe~~~

Oh Elin bobok, mampukah ko menang??

Mar 20, 2009

Aku rase dia hensem~

setelah menonton crite The Gameplan sebanyak 4 kali di astro..
aku rase dia hensem..
hahahahah!!
paling hensem tang gigi la...putih gila..
huuu~~
p/s: aku dah btau zaimi dah, dia pon kate orang ini hensem..eh korang tau x ni sape?

Nak tido dalam kemalasan~~

Esaimen melambak...
Baru siap RS lab activity..truk nye syazni!
tp skg nk tido lak..
adoi!
p/s: sebenarnye aku ni pemalas sejak tadika~

Mar 19, 2009

Sending Elin Home & I KICKED A MONSTER SLIDING DOWN A HILL BECAUSE THE VOICES TOLD ME TOO!

Ye kawan2...baru semalam petang aku pergi balik semenyih mau amek ini kucing gomok duduk dengan aku kat KIAM, supposely sampai Jumaat..
tapi dia tak boleh nak adapt la duk sini.. 1 malam dia tak tido...asik cakar pintu rumah, mengiau, tak baring & tak makan..
kang tak makan kang kurus lak, mampoih mak aku marah..huhu~
tengok la tu duk kais2 pintu..
pengabisannya...hantar je la dia balik Semenyih balik... konon taknak berulang, tu yang bawak dia datang KIAM...tapi dia takleh terima rupenye..
Ok lah Elin yang bobok...akak antar ko balik...
tepat pukul 7 pagi tadi, dah gerak dah hantar dia..
kepada Dettol, Eppa ngan Annie..
sowie la tak sempat nak tunjuk Elin kat korang..
dia mengade2 sangat..
agaknye dia pon tau duk kat Kiam ni tak best..hahah!
takpe kalu korang nak jumpa si bobok ni, datang la Semenyih..
(^^,)




Dan aku dapat tag dari Shaf,
meh nak buat~~


Type out the sentence you end up with in the TITLE of your note and tag your friends.


Pick the month you were born:

January-------I kicked
February------I loved
March--------I karate chopped
April----------I licked
May----------I jumped on
June----------I smelled
July-----------I did the Macarena With
August--------I had lunch with
September----I danced with
October-------I sang to
November-----I yelled at
December-----I ran over



Pick the day (number) you were born on:

1-------a birdbath
2-------a monster
3-------a phone
4-------a fork
5-------a snowman
6-------a gangster
7-------my mobile phone
8-------my dog
9-------my best friends' boyfriend
10-------my neighbour
11-------my science teacher
12-------a banana
13-------a fireman
14-------a stuffed animal
15-------a goat
16-------a pickle
17-------your mom
18-------a spoon
19------ - a smurf
20-------a baseball bat
21-------a ninja
22-------Chuck Norris
23-------a noodle
24-------a squirrel
25-------a football player
26-------my sister
27-------my brother
28-------an iPod
29-------a surfer
30-------a homeless guy
31-------a llama



What is the last number of the year you were born:

1--------- In my car
2 --------- On your car
3 ----------- In a hole
4 ----------- Under your bed
5 ----------- Riding a Motorcycle
6 --------- sliding down a hill
7 --------- in an elevator
8---------- at the dinner table
9 -------- In line at the bank
0 -------- in your bathroom


Pick the color of shirt you are wearing:

White---------because I'm cool like that
Black---------because that's how I roll.
Pink-----------because I'm NOT crazy.
Red-----------because the voices told me to.
Blue-----------because I'm sexy and I do what I want
Green---------because I think I need some serious help.
Purple---------because I'm AWESOME!
Gray----------because Big Bird said to and he's my leader.
Yellow--------because someone offered me 1,000,000 dollars
Orange--------because my family thinks I'm stupid anyway.
Brown---------because I can.Other----------because I'm a Ninja!
None----------because I can't control myself


--> I KICKED A MONSTER SLIDING DOWN A HILL BECAUSE THE VOICES TOLD ME TOO~

heheh...ganas tak? muahahahaha!!!
Aku pon same mcm shaf gak kot, rase nak tag sume org! hahaha!!

Mar 18, 2009

Elin di KIAM~

Family aku balik Kedah harini.. jadi Elin memerlukan Kittisitter.. AKu lah calon yang paling layak.. Tapi Elin macam tak selesa je..dia bernafas dengan sangat laju la.. takut gak aku tengok dia macam ni..
adoyai~
cmane nak bg dia cool ek?
nyorok celah bantal je..


pastu aku bawak duk kat meja..
tapi masih ketakutan..
alahai Elin..
nak jumpa Elin?
meh la Kiam~




Hisap labah-labah, yucks!!!!!!


Aku terpanggil untuk berkongsi pengalaman ngeri aku, bila aku terbaca kisah seorang sahabat blogger, Mr. Aixat Red Box Brain, termakan separuh dari ulat beluncas time dia tengah kusyuk makan sayur kangkung yang sedap! urghhh!! Gemok sekali ulat itu~ Adoi loyanya..

Aku teringat yang aku pun pnah gak ada pengalaman yang tak dapat dilupakan macam tu. Mula2 sekali aku nak bagitau yang aku PHOBIA terhadap makhluk Allah berkaki 8 ni. Aku sangat geli, benda ni tak boleh datang dekat pun dengan aku. Dekat je dengan aku mula la aku terlompat2, walaupon mase tu aku tengah drive~


oh...sangat tak suke~

Alkisah, ade sekali tu, kejadian terjadi waktu aku masih muda..hihi. Mase aku di Matrik Kedah, tempat kejadian adalah kat cafe B. Seperti hari2 sebelumnya, aku suka minum Neslo Ais. Dan, aku pun order la, dah suka kan. Punyala aku menghayati Neslo di dalam gelas plastik itu, sambil menonton ulangan AF2 kat cafe tu jugak. Oh masa tu aku sangat minat Zahid.

Dan seperti biasanya, Neslo kn mesti ada serdak2 lebihan nescafe yang tak hancur. Dan seperti normalnya, aku akan hisap2 serdak tu, gigit2 untuk rase yang lebih sedap. Tapi pada hari kejadian, aku rasakan serdak itu agak besar sedikit dan aku hisap dia tak habis2. Oh pelik sudah.

jadi aku pon kuis la serdak yang kat lidah aku tu dengan jari. Alangkah terkezzut nya aku bila aku tengok, itu adalah SEEKOR LABAH-LABAH yang selama ini tak bloeh dekat walaupun dalam jarak 1 cm dengan aku. Siap aku hisap2 lagi.

Oh mual! Aku speechless~

Lepas tu, seminggu aku demam. Huhu~

dan aku tak order dah Neslo ais kat cafe tu lagi~~

aiyak sekarang pon aku rasa nak muntah la..adoi~

Mar 16, 2009

Barbara Forest Park

sabtu aritu aku balik semenyih..
sesampainye di rumah, mak pon trus je ajak aku gi barbara..
barbara ni kebun mak..
name tpt dia barbara forest park...
jangan tanye, aku pon xtau kenape..huhu~
ha..cube lihat gmbr di bawah ni...
nampak x ade bnde pelik?
hehe..nmpak x kat tgh2 tu mcm ade batu panjang kaler kelabu?
ha..itulah kubur...
kubur Boody.. kucing aku yg mati 8 Mac aritu...
yg umur 17 tu..
mak tanam Boody kat kebun...
saje je tanam sini..
biar Boody bersemadi kat sini..
atas kubur dia mak tanam pokok bunga kertas kaler putih..
bg tanda..
nanti senang nak carik..
batu putih tu letak sementara pokok tu nak besar je..
sbb takut anjing dtg korek lak kubur si Boody ni..
sedih gak tgk kubur dia..
rindu sgt kat dia~~~~
pastu merewang la kat kebun tu jap..
pastu bgambar la sket2..
hehe~

-aku bersame putik cempedak-


-nana bersame buah pulasan muda-


-mak dan mangga muda-


-tidak ktinggalan nenek bersame bunga durian-
hmm....tringat kat arwah atok~



Elin terer lagik~

oh Elin yang bobok..
blog ko dah dapat traffic dlm Google ngan Yahoo ye..
eksen e ko skg Elin..
hehe~
tak pecaye?
ha....cube jeling kat gmbr bwh ni..
tgk ramai x yg online kat blog dia pada satu2 mase..
mase ni dorg ramai2 ni tgh bg condolence kat Boody~



pergh..x sangke la Elin!
(^^,)


Mar 13, 2009

Selamber je kutuk aku ye...

tringat plak 1 kesah yang menyayat hati mase kat Bukit merah aritu...
aku kan anak yang suke belikan barang kat ibubapanya...
huhu~
jadi, aku beli la topi untuk abah, dan aku beli 3 bijik dompet yang bercorak batik untuk mak, nenek & adik pompuan aku...
untuk yg laen x dpt belikan la sbb aku pon bkn byk duit sgt pon...
pastu, pas beli tu aku simpan la dlm beg.. punya la aku ngn zaimi pilih corak yang terbaik..
ye la nak bg mak kan..
pastu, masuk tuk grup discussion tu balik...
pas abeh grup discussion tu, aku tringat la aku beli beg duit tu...
aku pon bukak la beg aku, amek beg duit tu nak tgk...
mase aku duk belek beg duit bercorak batik tu,
adela seorang insan ni [dak kelas aku okey, cis!],
dia pon pndang la kat aku yg tgh kusyuk mmbelek beg duit itu..
lantas dia pon berkate, "oh beg ini, tadi saye dah tengok, tapi tak cantik, terus tak beli."
oh...tercalar nye perasaan aku ketika itu.
pastu aku sabar lagi, aku cakap la aku beli untuk mak ngan nenek aku letak duit syiling je, beg pon kecik..
pastu dia kate lagi, "tapi ini beg murah, mane boleh letak duit, dahla tak cantik"
sakit tol hati aku mase tu, nape nak kutuk hadiah aku beli untuk mak aku?
aku beli pon bukan pakai duit bapak dia, aku pakai duit bapak aku tau....
aku nak marah dah, yela aku kan baran.. pastu tringat Zaimi kata, Sabar~
oh aku sangat marah, aku ingin mencarut bila teringat...tolong!
p/s: muka ko x cntik, aku x penah lak cakap:
"saya sudah tgk rupa paras awak, ingat kan nak kawan dgn awak, tp tak cantik dan ade sedikit cacat pada awak, tak nak la kawan"
bo~do..

Akuarium di Hostel telah di Upgrade!

ye...aku dah upgrade akuarium aku dr segi saiz dan ikan sekali..
haha...
dulu akurium kecik, skg dah 1 kaki lebar...
pastu dulu ikan ade 3 [2 guppy & 1 color],
skg dah ade byk...semalam je aku gatal gi beli lagi 9 ekor...
muahhahahahaa!!!!
entah...seronot lak tgk ikan berenang2 ni...
(^^,)

Mar 12, 2009

Symposium on Orang utan at Bukit Merah Lake town resort..

9 Mac aritu..aku ngn dak2 kos aku kene gi Bukit Merah..
ade symposium...jadi kene join la..
mewakili UKM...
aku memula xtau and x penah involve pon ngan mane2 symposium..
xdpt imagine pon syposium tu ape...
em..pagi tu kitorg tinggalkan kete kat Zaa'ba..
mintak tolon ngan Effa antorkan kitorg g FST..
hehe..tenkiu Mrs Hairol!
sesampai je kat sane..ari dah ptg...dlm kul 4.30 cmtu...
acara mula esok...jadi petang tu gi la round2 tgkap gmbr...
byk gmbr...
tp aku letak gmbr ni je la...
gmbr zaimi tgh tening ikan idaman dia...
mahal ni...
ribu2 hrgenye...

10 mac...bmula la symposium itu...

aku kene g duk barisan dpn sekali untuk dak2 UKM...
huhu~
hari petame je...hari kedua dah ade org busuk ketiak, busuk ati, muke buruk...g amek tpt aku...
best tau duk dpn tu...nmpak presenter dekat je...
bodo btol... *&^%$#


inilah Professor Emeritus yg merangkap supervisor aku ngn zaimi...
dia la yg ajak pergi...
dia org tername program ni...
cayalah Prof!


bila dah g baru kami tau ape itu symposium...
symposium ni tmpat saintis ngn pihak berwajib berdiskusi...
untuk cr resolution terbaik...
byk gila la saintis2 femes untuk Primatologi dtg..
dr US ade, UK ade, Jepun, Thailand, Indonesia dan Malaysia sendiri..

peserta symposium dpt beg free...file.. keychain..hehe best best!


aku lak mase org duk bentang paper, asik ngntuk...
jadi minum la air yg dorg sediakan...
mcm tau2 je kan?

dah name nye pon symposium ni pasal orangutan dlm ex-situ..
jadi pastu kenela g tgk condition orang utan yg dalam ex situ tu cmane kan...
elok ke, x ke...
jadi kene la g Pulau orangutan tu...
naik bot lak...
pakai baju kurung lagi..hehe

orangutan kat Pulau orang utan bukit merah ni mnjadi...
mase 1999 ade 3 ekor je, skg dah ade 23 ekor...
nmpak mcm bagus kan?
tp sebenarnye..
ade gak yg perlu dibincangkan...
sbb tu kene wat symposium...
huhuuuu~

ha ni orang utan yg tugas dorg sambut tetamu...
duk kat dpn pulau..
tgkla tu...
gedik kan?

ade byk lg..
malas nak upload gmbr..
hehe~

ha ni lak peserta symposium yg paling kecil...
hehe...
mak dia yg peserta sebenarnye...
ni anak kak syima...
tomey nye Faisal~


malam tu dinner lak..
ni kengkawan 1 kos...
mase ni kak syima ngn husband and faisal x sampai lg...
kalu x kitorg semeja gak..
mkn punye la best mlm tu kan kawan2...
hehe!!


mase dinner tu duta Pulau orang utan nyanyi..
Dayang Nur faizah...
nak amek gmbr ngn dia kene beli CD dulu hrge rm13...
huh!
baik xyah...
dr jauh je la tgkap gmbr...
tp dia nyanyi sedap la..


esok nye, 11 Mac..
ade group discussion untuk cr resolution...
aku ngan zaimi dijemput oleh Dr. Yani, dari Indonesia untuk jadi group member dia..
dlm group tu jugak ade 3 lagi dak kos aku selain zaimi, Dr Fairus dr UMS, ngan Mr. Mohan, pengurus Pulau orang utan tu...



ha kat atas ni la Dr yani ngan Dr Fairus..
bdebar seh kene duduk ngan orang2 pandai ni...
dah la dorg saintis femes...
tp dorg ok, and baik...
mmg professional...
mmg kenangan yg best!

pastu terjumpa la pulak Dr Reza, vet zoo negara mase aku LI dulu...
1 grup ngan dia gak la..
dia keje zoo singapore skg..
huhu..

Malaysia ni kecik je...
selain Dr Reza, tjumpe la gak awek baru usop Biod tu...
dah juga ade la tjumpe bekas awek kwn zaimi...
huhu~

hmm...x bejalan sgt pon...
jadual pack...
tp aku seronok!
dpt join symposium ni...
duk semeja dgn saintis terkenal..

lain kali nak join lg la symposium~

(^^,)

Mar 9, 2009

Kucing aku dah mati :(

-gambar aku ambik semalam-
Boody dah mati kul 10.45 malam tadi
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
aku sgt sedih :(
Boody....dah 17tahun Boody jage rumah..
berehatlah sayang...........
akak akan rindukan Boody :(

Mar 8, 2009

Boody Tenat!

aku sgt sedih :(
boody...kucing aku yg dah 17tahun tu dah tenat....
badan dia dah sejuk...
gusi ngan idung dia dah putih...dah x merah dah macam selalu...
dia jalan pon dah trhincut2...
kaki belakang seret...pinggang dah x kuat...
dia dah taknak makan...
minum je..
pastu dia dah x larat sgt...asik baring je...
dulu boody riuh..suke mengiau..
skg senyap je...
dan dia dah sgt kurus...
dah x gemok...
bila pegang rase tulang............
sedih sgt...
td mase aku nk balik UKm..
aku mak ngan nenk duduk depan dia..
pastu aku ckp la...
"di...akak nak balik dah ni..."
pastu dia bgn..dlm kepayahan..dia gesel kat kaki aku...
pastu dia jalan g bwh meja..
tbaring...
bdn dia asik kejang2...
sebelum aku balik tu aku gi kat dia..
aku pgg palm dia..
pastu dia genggam jari aku......
aku sgt sedih!!! :( :( :(
dia dah sgt sejuk...
aku tau dia dah x lame...
mungkin dia nak pergi teman kan arwah atok aku....
boody...akak sayang sgt kat boody...
dah 17tahun kite hidup same2..
dr sebelum Nana pon blum lahir...
nana pon dah tingkatan 2...
xpela boody..
akak redha..
kalu boody dah xde nnti..
kitorg sume msti rindukan boody...
(T-T)

Oh adikku Nana~

oh halo!
pekaba sume org?
haha..semalam aku balik semenyih..saje la balik menjenguk keluarge...
umah aku kan 20 minit je pon dr UKM..hehe~
lagipon mak ckp abah rindu..hik hik~
ade miracle la terjadi..
modem broadband aku dah boleh pakai kat Semenyih ni...
beerti line 3g maxis dah recover...
setelah setengah tahun xdpt..
bongok je..
jadi bila dah dpt tu leh la men tenet..
tu yg update blog tu..hehe...

pastu tadi Nana ajak gi jalan2...
dan semestinya aku mesti nk ajak zaimi..hehe...!
mule2 igt nak gi Mines...tp Nana nak gi Alamanda lak...
sian nana...nasib xbrape bek kot arini...
sbb...mule2 nak g tgk citer Geng upin ipin tu...
tgk kat screen counter dia kate ngah selling fast...
kitorg pon berator la nak beli tiket...
sesampai je kat akak yg jual tiket tu, dia ckp dah sold out...
ampeh tol...
pastu beli la tiket Rasukan Ablasa lak..
citer dia plak...
adoyai...
seram la gak...
tp lebih kepada ntah pape...

pastu beli simcard UOX lak si nana ni...
ye la kan byk untung pakai UOX...lagipon dia bru 14thun...
dia leh pakai lagi 10 tahun...
dah beli tu...simcard masalah lak...
dari insert simcard, sampai la skg,
xleh send sms.. call bleh..
dah tepon celcom center 3 kali pon xleh solve gak...
last2 dia kate akan solve kan dlm mase 3-7 hari...
sgt lame tu...


huhu~


kakak dan abang ipar wannabenya berkate: tak dapek la kitorg nak nolong eh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...