Pages

Oct 26, 2009

Cita-cita ala-ala lagha

Mase aku tengah duduk2 main tenet ni, aku terjumpe 1 artikel yang wat aku nak gelak tringat zaman darjah 1 aku..

haha!

Mase aku darjah 1 dulu,
cikgu kelas aku pernah tanye tiap2 murid dalam kelas tu,
apa cita2 murid2 sekelian..
untuk dia rekodkan dalam kad kaler hijau..

DIa wat mengejut je,
ye la setakat cita2 je kan, tak de la nak prepare ke ape..

Dia panggil la sorang2 ke depan, duk sebelah dia,
ikut urutan name kad yang dia bawak sebemban masuk kelas tu..

Nama aku start dari N, jadi macam lambat la sikit kan..
Kira dah ujung2 la gak..

Aku pun tanye la kat kawan aku yang dah sudah,
kawan aku tu pon btau la, cikgu nak tau ape cita2 kite, kene ade 3 cita2..
Motif nape 3 cita2?
Tak tau la plak..huhu..

Bila sampai turn aku,
cikgu tu pon tanye..

"What is your first ambition, Syazni?"

err..aku pon mase tu blur2 lagi tak tau nak jadi ape..
aku pun tringat yang aku baru je naik kapal terbang bebrape minggu sebelum tu..
aku pon jawab..

"Pramugari"

CIkgu tu pun catit..
Kepala aku duk ligat pikir ape jawapan kedua & ketiga lak..

"Alright, what is your second ambition, if u can not get the first ambition?"

Aku pun tak tau ape yang aku pikir,
dengan selambe je aku jawab..

"Direktor Filem"

CIkgu tu dah senyum2 pelik.. masih jelas lagi senyuman cikgu tu biarpon aku dah umor 23 ni..
Dia pun catit..

"Ok, What is your third ambition if u can not be Stewardess & Film Director?"
[sekolah aku dulu SK Bukit Bandaraya, sume nye speaking..huhu]

aku siyes blur..
emm..
emm..

lame gak aku amek mase nak jawab soklan tu..
Last sekali aku tringat kat bapak aku..
dia askar..
tapi takkan pompuan nak jadi askar..

takleh takleh..
aku gelisah atas kerusi tu..

"Just think of one occupation Syazni"
dah bising dah Puan Rama ni..

AKu tringat kat mak aku..
Mak aku keje Pembantu Perangkaan masa tu..

Tapi dek kerana umor aku 7tahun, aku tak tau pon jawatan mak aku mase tu,
aku cuma tau mak aku keje kat opis je..

aku pon bedal je la jawab,

"Keje office"

"Alright, u may sit down"
cikgu tu cakap..

dengan tak rase bersalah langsung aku bercita2 pelik sedemikian..

Ujung tahun,
mase nak masuk darjah 2,
cikgu bagi kad tu kat kami balik, suh parents sign..

Aku ingat lagi mak aku cakap,

"Ape yang pelik sangat cita2 ko ni, Nie? Ko nak jadi Direktor Ahmad Nispu ke?? Pramugari???"


sejak dari itu, aku pon mengubah cita2 aku menjadi Doktor..
haha!
tak kesampaian gak pon..huhu
kalau dapat cita2 ke tiga tu pon dah besar tuah dah..huhu

ps: flashback ni best gak ek..haha!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...