Pages

Apr 2, 2009

Air di KIAM versus air aku beli mesin~

Aku saje nak kutuk KIAM lagi..haha sape suruh carik pasal dengan aku~ heheee~

HAritu Zaimi beli pH tester untuk test air akuarium dia.. pastu dia pun suruh aku test air akuarium aku jugak.. Ok lah, aku pun bawak la naik bilik aku.. Lepas test, air akuarium aku memang berasid! Huwaa! Nak test camane? Mula-mula, guna tiub yang dia bagi dalam set tu, amek air sebanyak 15ml.. Pastu, titiskan 3 titik pH tester tu kat dalam air yang kita dah amek sample tu.. Goncang2 sikit, tengok dan banding perubahan warna dengan merujuk dekat kad yang dia bagi. Dalam kad tu ada penunjuk untuk sekian2 pH, warna dia sekian2.

Pastu, dah test air akuarium tu, aku pun tergedik lak nak test air paip ngan air yang aku beli mesin. Ala yang 20sen seliter tu. Ha, gambar kat atas adalah air mesin. Penunjuk berwarna hijau, maksudnya air tu pH dia 7. Neuteral la, nama pun air sihat kan.

Pastu, aku pun test la air paip yang keluar mengalir dari paip di asrama ku ini. Terkejut nya aku tengok result dia. kenapa? ha tengok la kat bawah ni.
.
.
.
.
.Biru. Beerti dalam kad tu kat bawah sekali. Maksudnya, SANGAT BERALKALI.
Hoh...patutlah air dar water cooler pun warna kuning, bila minum rase besi. Teruknya. Duit student bayar rm7 sehari tu amek buat ape? rm7 sehari, rm210 sebulan, rm1050 sebulan. Untuk seorang student. Kalau 10 student? Dah rm 10,500. Tapi 10 student ke? Bukan lebih? Tu untuk warganegara, kalau foreigner, rm 10 sehari, rm300 sebulan, rm1500 sebulan. Untuk sorang student. Kalau 10? RM15,000.

Dey! Tolong la jaga kualiti air sikit. HUH!~

******************************************

Aku mungkin tak dapat melawat blog korang untuk sehari dua~
Bizi maa~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...