Pages

Mar 29, 2009

Gedebuk~

Semalam aku & household menyahut la seruan WWF untuk join Earth hour.. Kul 8.30 tepat, kitorang 1 family pon dah tutup lampu dah.. TV tetap on la, kan dia suh tutup lmpu je..kitorang pon pasang la lampu portable je..
dah tu dalam kul 8.45 cam tu angah sampai.. angah nak antar nenek gi umah aku sebab pagi ni nenek nak ikut family aku gi melawat pakcik Jais yang eksiden dan patah tulang rusuk.. eh korang tak kenal pakcik jais kan, lupe lak..
em berbalik pade crite.. pas angah dah sampai tu, kan gelap.. angah din, mak, aul, nenek , abah ngan aku duduk la berlonggok2 depan akuarium kat luar rumah.. lampu akuarium je yg kitorg x swicth off..jadi nmpak la ikan2 emas yg banyak sedang berenang2..
borak punye borak..tetibe mak perasan yang ikan mas yang paling besar, yang aku gi beli jauh di pudu.. dengan bawak ikan tu naik train pe sume..macam dah nak kiok je.. mak dah risau2 dah..ye la..takut mati lak kang ikan tu.. asalnye ikan tu aku beli sepasang.. sekor dah mati hari kedua pas aku beli.. mak riso la yg tinggal ni plak mati.. rm5 tu sekor! jauh ke pudu lak tu beli..huhu..
pastu duk usik2 ikan tu tetap cam pasif je.. jadi aku pon mengikut la cadangan encik zaimi melalui sms untuk menukarkan air akuarium tu separuh.. asal nye nak tukar kul 9.30.. tp mak dah riso sgt2.. tak sampai ati lak aku.. aku pon tukar la air ikan tu..
dah tukar air ikan besela..pastu air mesti berlanyar-lanyar.. jenuh la aku remind mak supaya ati2.. kang jatuh kang susah.. pastu aku riso la ade org lain pon bleh jatuh tpijak air tu.. aku pun gi la amek mop kat dapur nak mop kan.. kan ke murni niat aku tu? aku wat keje tnpe rungutan tau.. mulia ke tak hati aku mase tu?
pastu, mase aku ngah bawah sebatang mop tu ke depan akuarium, aku terpijak 1 lopak air.. dan...
GEDEBUK!
aku tergolek..sakit sungguh tapak tangan belah kiri aku.. sebab menahan badan..
mak dah jerit dah terkejut.. mau nye tak, aku remind dia kemain..last2 aku yang jatuh..
adoyai..
nasib tak tersembam muka..huhuu.. kalu tak mampos rongak aku.. tak nak!
em..last sekali bila dah bukak lampu, aku suruh nenek urutkan tapak tangan aku..reda sikit sakit dia skg..
sian aku..niat aku sgtla baik.. tutup lampu, tolong mak.. last2?
hmm....entahla.. nak dapat extra pahala kot..haha~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...